Skocz do zawartości

Pociski wybuchające

SeBi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,kilka lat temu wujaszek powiedział mi , że są pociski do broni które po trafieniu w cel wybuchały urywając kończyny lub rozrywając poważnie ciało. Nie wiem ile w tym prawdy.(Pociski do broni osobistej -mausery itp)
Napisano
Żadna nowość, pociski do zwykłych kb - wskaźnikowe zawierające ładunek kwasu pikrynowego lub mieszanin chloranowych stosowali Niemcy i Austriacy już w czasie I wojny światowej. Inaczej zwane dum-dum".
Napisano
Trochę uprosciłeś z tym dum-dum.

Temat był już kilka razy poruszany. Proponuję np.

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=107586#107631

Ironrat
Napisano
Dum dum to co innego.Ekrazytówki wybuchały,a dum dum to zakazane przez konwencje haską pociski półpłaszczowe,nacinane itp.Zastosowane przez Anglików po raz pierwszy w XIX wieku w Indiach.Często wykonywane samodziałowo przez żołnierzy w okopach poprzez nacinanie czubków pocisków.
Napisano
Efekt ten sam - rozrywanie celu. Chyba dlatego też takie określenia /przynajmniej ja takie spotkałem w opisach/.
Napisano
Tyle tylko że pociski wskaźnikowe były też w wersjach z samolikwidatorem i do eksplozji nie wymagały kontaktu z celem.
Napisano
Zewnętrzny wygląd raczej niewiele różnił się od wyglądu normalnego naboju, sam pocisk miał w przypadku Mausera nieco inny kształt.
Schematy tej amunicji są dobrze przedstawione w książce Adama Popiela Uzbrojenie Lotnictwa Polskiego 1918-1939"
Wydawnictwa Sigma NOT, Warszawa 1991.
Napisano

Proponuje strone http://www.8mauser.org/accueil.htm
W szczególnosci nb 7,92x 57 Mauser w kompletacji z pociskiem Adler wersji lotniczej do niszczenia balonów zaporowych 1914r.

Napisano
Ten schemat jest akurat z zapalnikiem uderzeniowym - kontaktowym, ale byłu też z zapalnikami bezwładnościowymi/
iglica,hamująca sprężynka, spłonka znajdowały się w dolneej częsci pocisku/
Napisano
Tak pik chodzi mi o to... Tyle ze ja spotakłem się z mosiężną łuską. Te Twoje" to większy szał bo lakierowane stalówki widze.

Pozdrawiam!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie