Skocz do zawartości

działo 120 mm wz 36

Gość zz26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji o dziale 120mm wz 36. używanym w kampanii wrześniowej .
Interesuje mnie zwłaszcza użycie w walkach nad Zatoką
Gdańską.
Pozdrawiam
Bartek
Napisano
A co to za działo????

Jedyne lufy 120 mm jakie pojawiły się nad Zatoką Gdańska to działa Gryfa" (po zatopieniu część zdemontowano).
O innych 120 w życiu nie słyszałem.

pozdr,M
Napisano
A jeżeli chodzi Tobie o plot 75 mm wz.36, to takowych nie było nad Zatoką.

Było jdynie 14 szt. starszych _francuskich_ 75 mm w obronie plot (Hel 6, Gdynia 8) i 24 szt. innych 75 i 76 mm (Westerplatte 1, Hel 10, Gdynia 13), polowe z różnych źródeł - ale nie plot wz.36.
Napisano
Dzięki Beaviso

Myślę że trop Gryfa jest właściwy.
Czy działa z Gryfa były wzoru 36 ?
Co do pomyłki kalibru czy wzoru nie ma z mojej strony mowy.
Tabliczka znamionowa jest ewidentna - 120 wz 36 .
Na Gryfa wskazywało by również to iż część wyposazenia
dodatkowego wykonana jest ze stali kwasowej , co w przypadku artylerii okrętowej miało by sens.
Pozdrawiam
Bartek
Napisano
Tak, Gryf" miał artylerię 120 mm typu Bofors, wzoru... 34/36! 2xII lufy i 2xI, łącznie 4 wieże, 6 dział.

Obie rufowe wieże (1xII i 1xI) zdjęto z wraku i posadowiono na lądzie mdzy Helem a Jastarnią.

Do dziś istnieją obie dziobowe wieże, po wojnie wydobyte z wraku. Jednodziałowa w MWP w Wawie, a dwudziałowa w Skansenie MW na Bulwarze Nadmorskim w Gdyni (k/ klubu MW Riwiera i Teatru Muzycznego).
Pewnie tabliczek nie zdemontowano....

pozdr,M
Napisano
Witam

Spoko bez obaw , trofea nie pochodzą z muzeum.
Jest to tegoroczny wykop z Helu.
Wszystko wskazuje na to , że jest to skrzynia z wyposażeniem dodatkowym do 120 z Gryfa .
Pozdrawiam
Bartek
Napisano
Heeeh, rzeczywiście głupio wyszło. Nawet Cię o to nie posądzałem! Miałem nadzieję że nikt nie zdemontował tych tabliczek z działa w Skansenie przez lata, a Ty mógłbyś się tam wybrać i porównać. Jesteś z okolic 3M, czy tylko wakacyjny wypad na Hel?

A tak w ogóle - gratuluję niesamowitego znaleziska! W jakim jest stanie? Może fotki? A może... gdyby to okazał się na 100% fant z Gryfa" - mimo wszystko przekazać go MW? Muzeum jest w budowie, więc za kilka lat na pewno by to wystawili. A przy okazji mała, anonimowa akcja medialna - poszukiwacz z Helu przekazuje do muzeum...". Znaczna poprawa wizerunku po tych wszystkich ieznany poszukiwacz wywlókł na powierzchnię niewypały, a znalazły je dzieci".

Ale przyznaję, że sam na Twoim miejscu miałbym zagwozdkę co zrobić.

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam z Gdańska,
M.
Napisano
Z tym muzeum MW to zdaje sie bedzie niewypal.Mysle tu o najwiekszej bolaczce, czyli personelu, ktory jak w wiekszosci placowek ma wszystko w d.... Poniewaz wszedlem w posiadanie ciekawej kolekcji pamiatek po polskiej MW, a dwa fanty (zastawa stolowa) wystepowaly w ilosci kilku sztuk tego samego rodzaju, uznalem, ze warto moze przekazac do owego muzeum po jednej sztuce.Podczas dlugiego weekendu w maju dwukrotnie bylem u nich w Gdyni i dwukrotnie nie bylo z kim rozmawiac na ten temat.
Napisano

Witam!!!
To moze przy okazji foto tej jednodziałowej wieży z MWP w Wawie, w tle wieża z Baterii Helskiej 152mm H. Laskowskiego(zdjecie pochodzi ze zbiorów Przemka Fedorowicza). Tej wiezy z muzeum w Gdyni nie mam bo przechodze koło niej kilka razy w tygodniu;) i jakoś jeszczenie zrobiłem fotki;)
Gratuluje znaleziska!!!, niesamowity artefakt, życze wiecej takich znalezisk.
Pozdrawiam.

Napisano
Jestem z południa Polski.
Z drewnianej skrzyni zostały tylko okucia.Może ktoś wie jak wyglądała taka skrzynia ? Będe ją próbował zrekonstruować.Można to zrobić bezinwazyjnie dla znaleziska
wykorzystując kątowniki , zawiasy i zamknięcie.
Cała reszta czyli zawartość jest w różnym stanie.
Rzeczy z stali kwasowej błyszczą przyprószone plamkami korozji.Rzeczy stalowe są nawet w 80-90 oksydzie ,
niektóre są mocniej skorodowane.Wszystko pięknie sygnowane.
Postaram się wrzucić zdjęcia.
Co do przekazania do muzeum to rozważam taką możliwość.
Obejżalem sobie te działa w muzeum , będą mogli te eksponaty przyspawać sobie do tych dział tak jak zaspawane sa wszystkie ruchome części dział i pokryć 46 warstwą farby
oczywiście dowolnego koloru.
Pozdrawiam
Bartek
P.S.
Naprawdę rozważam możliwość przekazania tego do muzeum.

Napisano
jakbyś nmiał foty znaleźiska miło by było zobaczyć je na forum :), z tego co pamiętam te 120 przetransportowano w okolice Juraty na niedokończone stanowiska innych armat ,jednak 2 października działa jeszcze nie były gotowe do strzału i cały wysiłek obrońców Helu włożony w transport poszedł niestety na marne ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie