Skocz do zawartości
  • 0

Odnalezienie Iła - coraz wieksze fanty!!!

Tominew

Pytanie

Napisano
Witam Ponownie!!!
Ostatnio z Tix-em wybraliśmy sie na rekonesans po nowym terenie. Zaczeło sie niewinnie od sporej ilości niemiecko- polskich łuseczek od mausera.....i juz mieliśmy sie zbierac, aż tu nagle stwierdziłem że sprawdze dwa równoległe dołki przy szosie, i zaczeło się, smetek zaczął wariować jak głupi, pierwszy strzał to przestrzelona łuska od Iła, a w okolicy roiło się od aluminowych blach poszycia radzieckiego samolotu, potem TiX znazlał kawałek szyby pancernej od kabiny pilota, przewody , pogietą monete, bakelitowe gałki, no i kawałek czaszki i kości pilota to utwierdziło nas że trafiliśmy na zestrzelonego Iła. Oczywiście większość części pozostała w ziemi , ponieważ na przestrzeni kilkudziesięciu metrów roiło się od aluminiowych blach pokrytych jasnozieloną farbą. I dlatego będę chciał jeszcze tam wrócić.

I tu do was wszystkich wielka prośba, czy dysponujecie jakimiś informacjami, na temat zestrzeleń radzieckich samolotów w rejonie walk IV Korpusu Pancernego SS na linni kanału Żerańskiego pod Warszawą? Jeśli posiadacie takie informacje to dajcie znać, może uda sie zidentyfikować ten samolot.
P.S. Niestety fotki sie nie zachowały , ale przy nastepnej okazji zrobie dokładne zdjecia tych części Iła które znależlismy.

Pozdrawiam Tominew
  • Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
IRONRAT - moze być nawet zamiast inicjałów własciciela ... kawałek własciciela :/ kilka drobnych kostek wyszło także
Napisano
Nie da się nic przewidzieć

Nie wiemy jak uderzył

Nie wiemy jaki był tam grunt 60 lat temu (PRL z melioracji uczynił narodowy obowiązek równy narodowemu czynowi odbudowy stolicy)

Nie wiemy kiedy upadł. A Niemcy cały czas ewakuowali wszystkie wraki jeżeli tylko mieli na to czas. (aluminium z wraków było jednym z zasadniczych żródeł surowca dla hut)

Nie wiemy czy ewakuowali wrak Polacy bądź Rosjanie.

Możesz tam znaleźć zarówno silnik, broniekorpus (pancerny kadłub), artyleryję, pulemioty etc etc etc....

... ale równie dobrze kupkę blach nie większych od tych już znalezionych

pzdrwm
bombel

PS.Daj znać na priv jakiś namiar np. telefon to pogadamy.
Napisano
Witam,jezeli to jest rosyjski samolot to bedzie trudno zidentyfikowac. Wtedy nie nowowali wszystkiego tak dokladnie... Czekamy na zdjecia.
Pozdro
Napisano
zrozum... nie jestes mile widziany w tym wątku nie licz na wielką rozróbę i nabicie kolejnej setki przy pseudonimie"
Napisano
Nie dmuchanych, ale poprawnie powinno być
aneroidowych. Dla odróżnienia od radiowysokościomierza pełna nazwa to wysokościomierz barometryczny.

Ironrat
Napisano

Witam..

Tak pozwole sobie wlaczyc sie w rozmowe...gdyz IRONRAT szuka tego samego Me262 co ja :)Sprawa dotyczy mojego" Lockheeda P-38 Lightninga zestrzelonego tego dnia (tj. 21 lutego 1945): http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=143989#143998
IRONRAT w sierpniu bede w Polsce...i choc krotko..to moze udaloby sie nam tym razem wyskoczyc..i poszukac tego ME 262.Mam pare punktow zaczepienia..

Pozdrawiam

searcher

Napisano

I jeszcze zdjecie z rozsadzonymi luskami...
Na gorze od ameryk. browninga (B-24),
na dole od MG/FF(Me 110)
Pozdrawiam

Napisano
Po piersze części poszycia aluminiowego wraku nie leżą głęboko , być może cieższe elementy tak jak silnik , bron pokładowa itd leża głębiej, ale pewne jest że wrak leży na pozycjach które nie należały w czasie walk ani do ruskich ani do niemców , bo tędy przebiegała główna linia obronna niemieckiego Iv korpusu Ss , która utrzymywała sie w czasie szaleńczych ataków radzieckich przez ponad miesiąc!!! pozatym miejsce znalezienia zweryfikowałem ze starymi mapami i okazuje sie ze samolot tak jak teraz runął w teren zalesiony. Podana przez ciebie data czyli 24 pażdziernika 1944 r. jak najbardziej pasowała by , wiec moze by sie udało otrzymac jakieś dodatkowe wiadomości dotyczące zestrzelenia. Z tego co już nam sie udało zidentyfikować Ił ten na 99% został zestrzelony przez obrone przeciw lotniczą flaki 20 mm, może w dokumentach niemieckich lub w jakiejś ksiażce podane są inne istotne dla nas informacje. Być moze jeszcze uda nam sie z Tixem coś istotnego wykopać , co by nam pomogło na 100% stwiedzić kto był pilotem.

I teraz pytanie do ciebie bombel, gdzie sie znajdowała w iłach tabliczka znamionowa i co na niej było wydrukowane? No i gdyby nam sie udało takową znaleśc to czy istnieje możliwość na 100% zidentyfikować samolot?
Napisano
Dlatego napisałem ak zwanych",lecz nie dodałem że przez mechaników.Ach ta gwara :D
Tominew,oczywiście IRONRAT napisał prawidłowa pełną nazwe.
Pozdrawiam.
Napisano
Detale kokpitu napisales ,a ile tych detali kokpitu"i Wam wyszlo ,co to za detale kokpitu !? Uzbrojenie tez tam wykopaliscie ,tzn co dzialka ,km jakiś ,a moze tylko rozerwana luske ? Nie ma sie co obrazac ,badz powazny i nie zachowuj sie jak obrazony dzieciak ! Zastanawiam sie dlaczego jest to wg ciebie IŁ ?
Sorry za szczeniaka ...
Napisano
Jak ktoś powie wysokościomierz, to i tak wiadomo o co chodzi. Z przyrządami dmuchanymi" może być gorzej - powiedzmy bardzo potoczne określenie.
To było uwagi tak dla zasady.

Ironrat

PS. Jest nadzieja, że dostanę wkrótce kopię oryginalnej techniki pilotowania do Szturmowika w wersji z silnikiem M-38.
Napisano
osłona kabiny pilota - grubość 55mm się zgadza - elementy podwieszenia pocisków rakietowych niekierowanych - zgadza się - łuski SzKAS - zgadza się - łuski SzWAK - zgadza sie - łuski NS-37 - zgadza się to juz pare dodatkowych wskazówek za Ił-em - dodatkowo zgadza się rejon działania 3 pułku szturmowego Mieszanej Dywizji
Napisano
Tominew,czy mógłbyś zrobić wyrażniejsze zdjątka tej domniemanej tablicy przyrządów? Z obydwu stron i określ grubość. Bo się cholera przyglądam i coś mi jednak nie pasuje.
Napisano
przez czystt przypadek wpadłem na to forum i przyznam, że bardzo ostro PIm zaatakowałeś z ty szczeniakiem"...nie znam nikogo z was ale nieładnie wyzywac innych od szczeniaków. Czy wiek lub krótki staż z wykrywką obligują od razu do atakowania innych?
Bez urazy, serdecznie pozdrawiam innych
P.S. i nie piszę tego dlatego aby dobić jakiś punkcik przy nicku...na tym to mi średnio zależy
Napisano
Lockheeda mam tylko jednego....
21.02.1945 P-38 44-23498 8L - 367 FG/393 FS Lt Baer, Robert G. 12600
ale to nie ten napewno...
Pzdr
Napisano
Czarny humor. Zresztą o szczątkach już pisał Tominew. W identyfikacji zresztą nie pomoże.

Po prostu, jeśli będą jakieś wymienione przeze mnie elementy, to na 99% da się zidentyfikowac maszynę, a być może zdobyć jakąś dokumentację dotyczącą tej maszyny i jej misji. To wszystko. Chyba, że wam na tym nie zależy.

Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie