Skocz do zawartości
  • 0

Odnalezienie Iła - coraz wieksze fanty!!!

Tominew

Pytanie

Napisano
Witam Ponownie!!!
Ostatnio z Tix-em wybraliśmy sie na rekonesans po nowym terenie. Zaczeło sie niewinnie od sporej ilości niemiecko- polskich łuseczek od mausera.....i juz mieliśmy sie zbierac, aż tu nagle stwierdziłem że sprawdze dwa równoległe dołki przy szosie, i zaczeło się, smetek zaczął wariować jak głupi, pierwszy strzał to przestrzelona łuska od Iła, a w okolicy roiło się od aluminowych blach poszycia radzieckiego samolotu, potem TiX znazlał kawałek szyby pancernej od kabiny pilota, przewody , pogietą monete, bakelitowe gałki, no i kawałek czaszki i kości pilota to utwierdziło nas że trafiliśmy na zestrzelonego Iła. Oczywiście większość części pozostała w ziemi , ponieważ na przestrzeni kilkudziesięciu metrów roiło się od aluminiowych blach pokrytych jasnozieloną farbą. I dlatego będę chciał jeszcze tam wrócić.

I tu do was wszystkich wielka prośba, czy dysponujecie jakimiś informacjami, na temat zestrzeleń radzieckich samolotów w rejonie walk IV Korpusu Pancernego SS na linni kanału Żerańskiego pod Warszawą? Jeśli posiadacie takie informacje to dajcie znać, może uda sie zidentyfikować ten samolot.
P.S. Niestety fotki sie nie zachowały , ale przy nastepnej okazji zrobie dokładne zdjecia tych części Iła które znależlismy.

Pozdrawiam Tominew
  • Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestes pewny ze to jest prawidlowa data? Mam w ten dzien 6 zanotowanych zestrzelen Me 262, ale raczej wszystkie w niemczech. Jeden, ktory niewiem gdzie sie rozwalil to
Me262 A-1a/U3 Werknr. 110 365 czerwona 3 z 2./NAGr.6

Moze znasz nazwe miejsowosci po niemiecku, kolo ktorej sie to stalo?
Pzdr
Napisano

TIX gratulacje !!!
Teraz to już pewne znalazłeś Iła 2.
Łuseczka to piękny okaz amo od działka WJa-23 stosowanego seryjnie i powszechnie na szturmowniku (trafiony chyba przeciwpancernym flakiem 20mm)

Ale już całkowicie jednoznacznie na typ wskazuje pulpit przeładowania uzbrojenia strzeleckiego (u ciebie klawiaturka) rysunek oryginału na załączonej fotce

pzdrwm
bombel

Napisano
Jestem pewien. Wiem kto go zestrzelił. Eksplodował w powietrzu. Mam sprawozdanie z misji.
Jeśli chodzi o ten dzień, to wiem o 11 Me-262 straconych tego dnia przez Niemców, ale to żaden z nich.
Ten podany przez ciebie czasami pojawia się jako czerwona 2. Wyprodukowany w Schwabisch-Hall, no i niestety wiadomo gdzie się rozbił. Dziękuję, ale to nie ten.
Ten mój musiał stacjonować na terenie Niemic. Walka odbyła się kilkadziesiąt kilometrów za linią Odry (na wschód).

Ironrat
Napisano
A tu fotka łuseczki po mniej dramatycznych przeżyciach.
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=320594

pzdrwm
bombel
Napisano
O ile wiem to TIX z chłopakami znajdywali tez kości . Wiec czy to możliwe zeby wrak zabrali a pilota zostawili?
Chodz to Ruska armia i u nich było wszystkiego mnogo to chyba powini tego biedaka jakos pogrzebac, a nie gdzie upadł tam leży.
Pozdrawiam
Pig
Napisano
szczeniaka to sobie w majtach poszukaj albo w rodzinie - szacunku troszke ! a na to że to był ił wskazuje wiele cech znalezionych przedmiotów - zgodnosc z sowiecką instrukcją malowania, zgodność uzbrojenia, detale kokpitu
Napisano
Gratuluje .Mam podobne miejsce koło Częstochowy jak głęboko moze byci silnik ,prosze o informacje.
Napisano
Jaka jest pewność że przestzelina w łusce jest od 20mm niemiemieckiego? Nie moze to być 23mm wystrzelone na skutek
rozbicia samolotu? I pytanie czy w MG 20mm pokładowych stosowano również ammo ppanc (dotąd się nie spotkałem ale pewnie tak)
Napisano
Witam Tominew,gratuluję znaleziska !!!
To ostatnie zdjęcie to jest laryngofon,wczesniejsze opisane Jakieś części",to część tablicy przyrządów pokładowych,zdjęcieA to coś od czegoś"wygląda jak pokrętło regulacyjne od wysokościomierza,jednego z trzech tzw.przyrządów dmuchanych,zerowało się go przed lotem.
Zdjęcie Jakaś część!!! Bombel może wiesz od czego to jest?" to cięgno,część od sterowania usterzeniem samolotu.
Pozdrawiam.
Napisano
Cześć Bombel!!!
Dzięki za ciekawe info, ale powiedz mi skąd bierzesz takie informacjie, no i czy udało by się namierzyć nazwisko pilota?
Ił najprawdopodobniej został strącony przez obrone p-lotniczą z 3 lub 5 Dywizji Pancernej SS. Sądząc po trafieniach były to 20mm flaki.

Pozdrawiam Tominew
Napisano
Dzieki bombel!!!! Dziekuje ci za fachową pomoc w identyfikacji, dużo od ciebie można sie dowiedziec.

P.S. A jak myślisz co można jeszcze znaleśc w takim rozstrzaskanym samolocie??? Jak byś chciał nam pomóc w odkopaniu reszty to zapraszam.

Pozdrowienia
Napisano
Cześć Tomijew
Fanty jak widzę istotnie coraz większe.
Na przesądzanie o typie samolotu jednak trochę za wcześnie. Ta blacha moze być częścią niemal dowolnego samolotu.
Wstaw następne fotki szczególnie pancerza lub elementów silnika jesli znajdziesz.

pzdrwm
bombel
Napisano
Tomijew - te akurat dane podane są za: Cz.Krzemiński - Pułki Ludowego Lotnictwa Polskiego: WKŁ W-wa 1981
A nazwiska pilotówpilot ppor.Leonid Mironienko i strzelec st.sierż Jan Pantelejew. Zestrzeleni ogniem plot.
Poza tym nie przesądzaj że to ta załoga i że to wogóle Ił-2 na razie z waszych informacji wcale to jednoznacznie nie wynika. Jednoznaczne byłoby znalezienie pancerza, goleni lub innej nie budzącej wątpliwości części.
Same informacje o blachach bez fotek nie przesądzają o typie znalezionego wraku.
Wstaw jakieś fotki to będziemy wspólnie na forum weryfikować znalezisko.

pzdrwm
bombel
Napisano
Witam Ponownie!!!
Ostatnio z Tix-em wybraliśmy sie na rekonesans po nowym terenie. Zaczeło sie niewinnie od sporej ilości niemiecko- polskich łuseczek od mausera.....i juz mieliśmy sie zbierac, aż tu nagle stwierdziłem że sprawdze dwa równoległe dołki przy szosie, i zaczeło się, smetek zaczął wariować jak głupi, pierwszy strzał to przestrzelona łuska od Iła, a w okolicy roiło się od aluminowych blach poszycia radzieckiego samolotu, potem TiX znazlał kawałek szyby pancernej od kabiny pilota, przewody , pogietą monete, bakelitowe gałki, no i kawałek czaszki i kości pilota to utwierdziło nas że trafiliśmy na zestrzelonego Iła. Oczywiście większość części pozostała w ziemi , ponieważ na przestrzeni kilkudziesięciu metrów roiło się od aluminiowych blach pokrytych jasnozieloną farbą. I dlatego będę chciał jeszcze tam wrócić.

I tu do was wszystkich wielka prośba, czy dysponujecie jakimiś informacjami, na temat zestrzeleń radzieckich samolotów w rejonie walk IV Korpusu Pancernego SS na linni kanału Żerańskiego pod Warszawą? Jeśli posiadacie takie informacje to dajcie znać, może uda sie zidentyfikować ten samolot.
P.S. Niestety fotki sie nie zachowały , ale przy nastepnej okazji zrobie dokładne zdjecia tych części Iła które znależlismy.

Pozdrawiam Tominew
Napisano
Moja dziewczyna jest antropologiem zamiłowania, wiec jak TIX pokaze co za kości znalazł to wyjasni sie sprawa pilota chociaz. A zreszta co to szkodzi myslec pozytywnie ze jest tam IŁ-2 :)
Pozdrawiam
Pig123
Napisano
Pig - pojedziemy tam któregoś dnia - zobaczysz jak to wygląda

PS. dzis wysle fotki tajemniczego przedmiotu;-)
Napisano
Niestety do dzisiaj można znaleźć sołdatów pogrzebanych byle jak i byle gdzie a próba zainteresowania władz konsularnych Federacji Rosyjskiej jest w zasadzie marnowaniem czasu"

Można, szczególnie na terenie byłego ZSRR. Ale do rzeczy. Jest oczywiście możliwe, że miejsce katastrofy posprzątano jeszcze w 1944/45 roku. Tu już musieliby się wypowiedzieć znalazcy. Co do władz konsularnych FR masz zapewne rację, ale w razie próby identyfikacji, samolotu/szczątków nie ich miałem na myśli.
Jeszcze jedno, piszemy o pilocie. Nie zapominajmy, iż był jeszcze strzelec.

Ironrat
Napisano
http://my.tele2.ee/airacesww2/airaces/articles/losses1944.htm

Spotkałem się z podobnymi danymi wcześniej. Rosyjskie dane o stratach lotniczych są raczej dokładne (jak na czas wojny). Powiedziałbym, że nie gorsze niż niemieckie, zczególnie w drugiej połowie wojny.
Szanse na identyfikacje są moim zdaniem spore, ale gwarancji nie ma. Do dzisiaj nie udało mi się zidentyfikować Me-262/pilota zestrzelonego w 1945 nad Polską, choć znam dokładną dotę, a minęło kilkanascie miesięcy.

Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie