Boruta Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Mam pytanie o identyfikację i określenie, ile to może byc warte. Zreszta i tak go za parę złotych oddam koledze, co zbiera pieniądz zastępczy.Pozdrawiam
Boruta Napisano 17 Maj 2006 Autor Napisano 17 Maj 2006 W sumie znalazłem podobny na allegro. To chyba emisja w czasie pierwszej wojny, niemcy.Pozdrawiam
Cronos Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Tez mam taki. Kupiłem u dziadka na targu za złotówke;) Jest to normalne obiegowe dwie marki (moja jest z 1919r.) Nie jest to pieniądz zastępczy.
Boruta Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Dzięki, zgadza się, pójdzie do klasera. Pozdrawiam
grba Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 To nie jest banknot (Reichsbanknote), ani pieniądz zastępczy (Notgeld), to jest Darlehenskassenschein czyli wykaz kasy pożyczkowej". Te kwity były emitowane przez Reichsschuldenverwaltung - Zarząd Długów Rzeszy, zastąpiły w obiegu pieniężnym goldmarkę - markę wymienialną na złoto. Osoba przyjmująca zapłatę wDarlehenskassenscheinie pożyczała pieniądze państwu niemieckiemu, które gwarantowało że po zakończonej zwycięsko wojnie będzie je można wymienić po ustalonym kursie na złoto...
Boruta Napisano 24 Maj 2006 Autor Napisano 24 Maj 2006 Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.