Skocz do zawartości
  • 0

dziwny nieśmiertelnik?

Marcin z Lasu

Pytanie

Napisano

Witam! Ostatnio znalazłem w rejonie Dobiegniewa dziwny nieśmiertelnik. Jest to owalny żeton o wymiarach 71x50mm; z dwoma otworami o średnicy 3mm. Napis jest nie bity, lecz grawerowany ładną czcionką:
Leutnant
Karl Alfred von Saldern
Gotha
geb. 13.05.98'

Brak tu charakterystycznej perforacji i oznaczenia jednostki. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i wskazówki.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzielenie zaczęto stosować od wz1916. Natomiast regulaminem wprowadzono we wz1917 (stosowanym do 1945 roku). Wcześniejsze nie były dzielone i chyba były pojedyncze (po spisaniu danych zostawiano przy zwłokach). Osobną historią są oficerskie- które różniły się zależnie od kaprysu posiadacza.
Napisano

Witam! Ostatnio znalazłem w rejonie Dobiegniewa dziwny nieśmiertelnik. Jest to owalny żeton o wymiarach 71x50mm; z dwoma otworami o średnicy 3mm. Napis jest nie bity, lecz grawerowany ładną czcionką:
Leutnant
Karl Alfred von Saldern
Gotha
geb. 13.05.98'

Brak tu charakterystycznej perforacji i oznaczenia jednostki. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i wskazówki.

Napisano
Dzięki maxikasek! To sporo wyjaśnia... Jestem kompletnym laikiem w sprawie nieśmiertelników - zapytam więc jeszcze, czy Gotha to raczej miejsce urodzenia wojaka, czy raczej garnizon, miejsce stacjonowania itp.
Zastanawia mnie jeszcze taka kwestia: data urodzenia - 1898, stosunkowo wysoki stopień wojskowy i młody wiek żołnierza - max 17 (blaszkę wybito najdalej w 1915).
A tak na marginesie - często trafia się takie rzeczy?
Napisano
Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł na bliższą identyfikację i datowanie tej blaszki?? Dlaczego nie ma tu perforacji - czy całość składała się z dwóch bliźniaczych żetonów?Pozdrawiam!
Napisano
mógłbyc póżniej wybity. Wprowadzenie regulaminem, nie oznacza automatycznej wymiany blach. Najpierw trzeba zużyć stare zapasy. A na froncie szybko się awansuje. Pozatym porucznik to nie tak wysoko. Wytsarczyło miec skońcone gimnazjum i krótką szkółkę oficerską.
Na pewno nie jest to częste znalezisko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie