Rumburak Napisano 5 Sierpień 2003 Autor Napisano 5 Sierpień 2003 Słyszałem że w twierdzy w Belgradzie jest TKS czy coś podobnego. Możecie podać namiary, na jakieś muzea broni pancernej w Belgradzie, Atenach albo Salonikach? Może jest tam coś ciekawego do oglądania oprócz tych kretyńskich zabytków antycznych jak Akropol czy coś? ;-)Czy w Grecji są ślady po walkach w II wojnie? W Serbii to pewnie przykryły je ślady po wojnach jugosłowiańskich, ale chciałbym wiedzieć. Pomóżcie!
Gość Napisano 5 Sierpień 2003 Napisano 5 Sierpień 2003 Muzeum w Belgradzie mieści się w twierdzy Kalamagedan - łatwo tam trafić i wystarczy powtórzyć taką formułke - Znate li put za ratni muzeum ? Ma bogate zbiory - wśród nich słynny TK-3.Śladów walki w Jugosławii jest trochę - zarówno pierwszo jak i drugo wojennych. Przede wszystkim dużo jest wszelkiego rodzaju mauzoleów partyzanckich - takich jak Kozara czy Kruszewo (Macedonia). Grecja - polecam Linię Metaxasa - znajduje się przy granicy Macedońsko- Bułgarsko- Greckiej.Pozdrawiam.M.
Rumburak Napisano 19 Sierpień 2003 Autor Napisano 19 Sierpień 2003 HELLO!Wróciłem właśnie z Grecji i Serbii i jestem w pełni zadowolony. Obejrzałem sobie twierdzę Kalamegdan w Belgradzie. Widziałem nie tylko TK3 ale także Stuga, IV, Stuarta, Flaka 88, Paka 40 i 38 a nawet niemiecką torpedę z uboota! Zbiory w muzeum są też gigantyczne. Samych maszynówek MP 40 mają tam chyba z 500. Niektóre z tych MP są nawet opisane do kogo należały! MG 34 i 42 jest chyba z 50! Mają nawet Piata! Nie wiem czy jest jakiś Piat w Muzeum WP w Warszawie.A tak przy okazji mają tam też kurtkę żołnierza amerykańskiego Carpentera, który został zestrzelony w czasie nalotów NATO w 1990! Zrobiłem kilkadziesiąt fotek. Są w laboratorium! Za parę dni kilka z nich będzie dostępnych na forum. Bądzcie cierpliwi!
Marek Jaszczołt Napisano 20 Sierpień 2003 Napisano 20 Sierpień 2003 StugIV?Chyba masz na myśli StuGa IIIF8http://elektron.tmf.bg.ac.yu/user/bojan/muzeji/kalish/1/stug-3g.jpgMarek
Rumburak Napisano 20 Sierpień 2003 Autor Napisano 20 Sierpień 2003 HELLO! Jeszcze raz spróbuję tu wkleić fotkę TK3 z twierdzy Kalemegdan w Belgradzie. Moża się uda. Potem poproszę Bociana o zrobienie z tych parunastu fotek galerii. Miłego oglądania.
Rumburak Napisano 20 Sierpień 2003 Autor Napisano 20 Sierpień 2003 A to także eksponat z Muzeum w twierdzy Kalemegdan w Belgradzie
Rumburak Napisano 20 Sierpień 2003 Autor Napisano 20 Sierpień 2003 I jeszcze jeden fajny eksponat. Jak chcecie to wam napiszę więcej o tym muzeum, a także o samym Belgradzie. Nie wiem czy wiecie, że w Belgradzie jest pełno budynków trafionych amerykańskimi bombami i one prawdopodobnie nie będą odbudowane (na pamiątkę). A w samym muzeum wojskowym jest kurtka amerykańskiego żołnierza wzięgo przez Serbów do niewoli (ma naszywkę z nazwiskiem Carpenter), są także resztki bomb grafitowych i szczątki zestrzelonego samolotu zwiadowczego. Tego zdaje się Predatora".Ps. Później jak zeskanuję więcej fotek z Belgradu to poproszę Bociana o zrobienie z tego galerii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.