Indian Chief Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 The last bullet" jest kolejnym przykładem na dobre kino wojenne na całkiem dobrym poziomie i co ważne w polskich warunkach- za niewielkie pieniądze.Wszysy tutaj snują wg mnie śmieszne marzenia o polskiej superprodukcji na poziomnie Kompanii braci". Przecież wystarczy to czego użyli australijczycy...oczywiście dobre zdjęcia i rekwizyty na wysokim poziomie sa niezbędne.Film jest retrospekcją weterana walk na Gwinei czy Borneo. Jego oddział w osttnich dniach wojny wyrusza do dżungli na patrol w poszukiwaniu niedobitków po samobójczej szarzy japończyków. Natykają się na dwóh żołnierzy cesarskiej armi którzy liwidują prawie ały oddział australijszyków używają dwóch karabinów Arisaka w tym jednego z optyką (nie wiem czy takie były).Na polu walki pozostaja dwaj żołnierze doświadczony japoński strzelec wyborowy i australijski żółtodziób który znajduje należącego do oddziału Garanda z optyką (grany przez piosenkarza Jasona Donovana-ktos go jeszze pamięta?)Snajperski pojedynek w wilgotnych okopach, wśród min jest pełen dynamiki. Obaj o sobie wiedzą, nie ma czasu na wielogodzinne wyczekiwanie- na niewielkim erenie zastępują je fortele... Według mnie film duzo lepszy niż Wróg u Bram. Dotyczy mało znanego epizodu i niezbyt fotogenicznej (niesłusznie) armii australijskiej o której nie nakręcono zbyt wiele filmów(Galipoli i serial o wojnie w Wietnamie).
KRUSZYNA Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Arisaka typ-97 wersja snajperska-i wszystko jasne.Były też inne.Wyszkolenie strzeleckie-snajperskie było w armii cesarskiej na bardzo wysokim poziomie.pozdrawiamkruszyna
honker Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 cześc może nie jest tak żle wczoraj wieczorem nagrałem film lekka kawaleria o australijczykach 1 wojna marek
K4CZOR Napisano 17 Czerwiec 2006 Napisano 17 Czerwiec 2006 Czy to w tym filmie pojawia sie oryginalna brytyjska Matilda?
Parowóz Napisano 17 Czerwiec 2006 Napisano 17 Czerwiec 2006 dla honkerahttp://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=306269
Morand Napisano 18 Czerwiec 2006 Napisano 18 Czerwiec 2006 WitamOstatni australijski film wojenny opowiada o walkach na szlaku Kokoda , wlasnie jest grany w kinach w Australii http://www.kokodathemovie.com/pozdrawiam maciej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.