jahooo Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 WitamMam do szanownego gremium pytanie. Czy ktoś zna , choćby w przybliżeniu, ruchy wojsk zmechanizowanych (i pancernych) niemieckich, polskich i ewentualnie rosyjskich w 1939r? Jak daleko doszli rosjanie po 17 września? Czy linia ich stacjonowania sięgała za Lublin? Wiem, że doszli niżej na południe prawie do Janowa Lubelskiego, ale nigdzie nie mogę znaleźć mapek, które by to potwierdzały. To, co działo się na zamojszczyźnie (Tomaszów Lub. i okolice) już w miarę znam, interesuje mnie okolica Bełżyc. Było tam lotnisko polowe i podobno ochotniczy szwadron czeskich lotników. Czy ktoś mógłby przybliżyć ten fragment historii? Jakieś zdjęcia?
jahooo Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 Chodzi o Lubelszczyznę, zapomniałem napisać w treści.
Leuthen Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Są takie rzeczy, które nazywają się książki i są takie miejsca, zwane bibliotekami, gdzie się je przechowuje, a nawet wypożycza do domu lub udostępnia do czytania na miejscu zainteresowanym. W tychże miejscach pracują osoby zwane bibliotekarzami, których to osób można spytać, czy w danej bibliotece są jakieś książki zawierające informacje na interesujący Cię temat. Jak to zrobisz i dalej nic nie będziesz wiedział (w co wątpię), to zapytaj znów na forum. W mojej osiedlowej bibliotece jest np. książka Rajmunda Szubańskiego Polska broń pancerna w 1939 roku". Dalej - publikacje niemieckie (ale standardową formułką 95 % poszukiwaczy jest stwierdzenie: Nie znam niemieckiego", tudzież Nie mam dostępu do niemieckich bibliotek"; ja na to odpowiadam: To już Twój problem").
TIX Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 drogi Leuthen ( nie wiem jak się to słowo odmienia) ale idąc za Twoją radą (bo rozumiem, że jest dla wszystkich którzy to czytają) poszedłem do biblioteki i nawet znalazłem odpowiednie hasło - co ciekawe - nawet w internetowym odpowiedniku się znalazło ! http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=5796 i zapewniam Cię, że łatwiej się bedzie je odmieniało od Leuthen" (tego drugiego juz nie znalazłem)
Peter Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Pogrzeb również wyszukiwarką na tym Forum. Sam coś na ten temat grzebnąłem pazurem ale jestem taki wycieńczony, że nie chce mi się szukać.
Brutus Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Zgadza się w okolicach Janowa Lubelskiego w pażdzierniku poddała się sowietom grupa płk. Zieleniewskiego ale oni broni pancernej nie posiadali. Polacy odbili Janów z rąk niemieckich jednak zabrakło sił na przebicie się przez San dlatego poddali się sowietom.Pozdrawiam
Leuthen Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Drogi Kolego TIX - ja już wielokrotnie odrabiałem" na tym forum za poszukiwaczy zadanie domowe" z historii i już mi się to znudziło. Jeśli Ty jesteś dobrym wujkiem", to przepisuj dla innych książki lub je w całości skanuj - wolna ręka. Niektórzy na tym forum idą po najmniejszej linii oporu, chcąc tanim kosztem wyciągnąć od innych informacje, bo nie mają ochoty samemu szukać odpowiednich publikacji i ich czytać. Twoja złośliwa aluzja ani mnie ziębi, ani parzy. Jak chcesz znaleźć hasło Leuthen", zapraszam Cię do Gabinetu Śląsko-Łużyckiego Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu - znajdziesz tam w katalogu kilka odsyłaczy.PozdrawiamLeuthen
rekuc Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Mogę dorzucić od siebie że sowieci doszli do Bychawy,gdzie z majątku mojej rodziny zrabowali Buick-a.Dotarli tam od strony m.Wysokie.Mój ojciec miał wtedy 10 lat i dobrze zapamiętał tą sytuację,gdyż samochód był schowany w stogu słomy bez akumulatora.Sowieci przyjechali ciężarówką razem z przewodnikiem (młodym żydem z czerwoną opaską na ramieniu),karabiny mieli na sznurkach.Grożąc bagnetami i karabinami zmusili do wydania pojazdu i odszukania akumulatora.Na odjezdne zabrali mojej babci dwie koszule nocne ,które suszyły się na sznurku.Wg, mojego ojca było to 27-28 września 1939 roku.Dzień póżniej przybył do majątku oddział naszego wojska.Ale to już inna historia.
pokemon Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Tu jest co nieco na ten temat:http://www.kurierlubelski.pl/index.php?name=News&file=article&sid=12538Widać, że panował tu istny pasztet. Tu uciekającego oddziały Polskie, tu Sowici, tu Niemcy. Opór stawiała Samodzielna Grupa Operacyjna Polesie" a kapitulowała znacznie większa i lepiej uzbrojona Armia Lublin" dowodzona przez Generała Piskora.W miarę jak Niemcy zajmowali te tereny sprzętu było coraz więcej. Rynki miast i miasteczek a nawet pod Dworkami dziedziców, pod Szkołami i innymi tego typu obiektami stacjonowały przeważnie czołgi lekkie, transportery, wozy opancerzone i motocykle. Kleeberg dysponował 3 samolotami: jeden PWS-26 i 2 samoloty RWD-8. Robiły głównie rozpoznanie, ale obrzucały też wiązkami granatów kolumnę zmotoryzowaną stacjonującą w miejscowości Firlej. Był to ostatni polski lot bojowy wykonany przez porucznika Piorunkiewicza w Wojnie obronnej 1939 roku.Pozdro :-)
matp7mef Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Co do postu Brutusa rzeczywiscie tak bylo ale nie dokonca bez broni pancernej. Wiem z pewnych zrdel bo nawet ostatnio jakies zelastwa sie znalazy ze zaplatal sie tam jeden TKS ale zostal rozbity w Dzwoli wioska obok Janowa lubelskiego a i ruskich tam raczej nie bylo tylko niemcy dotarli tam pierwsi. W Dzwoli odbywala sie rekonstrukca tej bitwy w 2005 roku i tam sie mozna wiecej dowiedziec na ten temat. ale napewno by tam jeden z ostatnich TKSow. Znalem takiego pana co zekomo mowil ze sobie jakies tam elemety TKs odnalazl u chlopow wlasnie pod janowem lubelskim
michałł Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Jesli chodzi o agresję sowiecką polecam Kresy w czerwieni - 1939" Czesław K. Grzelak
jahooo Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 OK, dzięki za wskazania literatury. W mojej bibliotece to raczej tylko lektury szkolne znajdę, a szwagier ostatnio zapracowany i nie chcę mu głowy zawracać, lepi jakieś gockie garnki dla pani profesor i robi opisy. Temat interesuje mnie dlatego, że mam info na temat pewnych rzeczy w okolicy i chciałbym potwierdzić, co i czy wogóle mogłoby tam być.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.