Skocz do zawartości

Motoryzacyjne odkrycia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Marop, a co to konkretnie jest? Bo z niczym mi się nie kojarzy... A może się ktoś pochwalić np. motocyklem który znalazł na skupie złomu?
Napisano
nono ładna maszyna fajnie że udało CI sie ją odratowac od zniszczenia. Jak ją odrestaurujesz będzie to wartościowa sprawa. Ten motocykl to jest bardzo żadko spotykany
Napisano
Ten motocykl to angielski Viliers ,marka znana głównie u nas z produkcji silników montowanych w setkach".Jednak nie mogę zbyt wiele powiedzieć na jego temat ,gdyż jak wpomniał schutze to nie często spotykana maszyna.Co do złomu to jeszcze realne i to nie chodzi o pojedyńcze części ,lecz o całe motocykle.Kolega z Bytomia kupił za 400zł podramowe NSU bez kółek i błotników .Piękna maszyna w pięknym stanie raczej krótko stała pod chmurką, a chłopaki ze złomu mśleli ,że robią interes życia.
Pozdr....
Napisano

Ja tylko znalazłem taką rzecz na pobojowisku /Pomorze Zachodnie/. Od jakiego pojazdu może to być? Pozdro...

Napisano
Marop, gratuluję znalezisk Tobie i Twojemu koledze :)
Wyciągajcie co się da, ja coś nie mam farta do złomów :/
Hm... mógłbyś napisać coś więcej na temat tego motocykla? Powęszyłem trochę po sieci, ale znalazłem tylko taką historię firmy http://www.localhistory.scit.wlv.ac.uk/Museum/Engineering/Villiers/Villiers.htm#menu
Wynika z niej, że Villiers produkował tylko silniki, a nie całe motocykle pod tą marką. Takie informacje można też znaleźć u K. Kuligowskiej w książce Podkowa z hacelami" i na stronie http://www.podkowa98.pl
No więc - jakiej marki może być Twój sprzęt? Przepraszam, że Cię molestuję ale strasznie mnie kręcą tematy motocyklowe :)
P.S. Nie masz zdjęcia z drugiej strony?
Napisano
Choć juz kilka ładnych lat interesuję się motoryzacją zabytkową to też niewiele moge powiedziec na temat tego pojazdu.Z tego co wiem Viliers produkował też własne motocykle, a silniki takie jak w mojej maszynie były stosowane np. w Jawach.W piatek będę w Łodzi na bazarku to zasięgne jezyka u znajomych.Motocykl ma pozostałosci oryginalnego malowania i miedzy innymi zachowała sie na zbiorniku nazwa firmy.Kiedyś znany w środowisku motoryzacyjnym Alek K. z Krakowa sprzedawał fabryczną maszynę Viliersa ,lecz to była trochę inna konstrukcja.

Dzięki za info...
  • 5 years later...
Napisano

Moja ostatnia zdobycz z 1925 roku poszukuję brakujących części i katalogów . Wszystko skłania się ku modelowi 250 R .
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie