Skocz do zawartości

Feldpost

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie: czy na podstawie numeru poczty polowej można gdzieś w sieci odnaleźć jaka używała go jednostka. Mam puszkę od maski pgaz. z wklejonym papierkiem z nazwiskiem i imieniem żołnierza ,jego stopniem i właśnie numerem poczty polowej ,interesuje mnie w jakiej służył jednostce.
pzdr bjar_1
  • 3 weeks later...
Napisano
z tego co wiem niema na sieci - sensownego katalogu ( ja przynajmniej takiego nie znalazłem )z numerami poczty polowej. Ratowałem sie wchodzac na strony jednostek lub formacji ( np. fallschirmjager ). Mozna tam trafic na ( najczesciej ..niepełne ) wykazy. Sa oczywiście publikacje na ten temat, ale niestety takowych nie posiadam. Można tez trafic na strony logowane - wpisz w przeglądarke feldpost" i wszystko..Pzdr.
Napisano
Dziękuję za pomoc. Thor65 sprawdziłem ten link i niestety nie ma numeru FP którego szukałem ,jest to 42257. Ogólnie napis na masce brzmi tak:
gefr. Alfred Bohm F.P. Nr.42257
Więc sprawa jest dalej otwarta...
pzdr
bjar_1
Napisano
Witam - z czymś takim, jak Feldpostnummer będziesz miał strasznie trudno. Na początku wojny było przydzielonych ponad 40.000 numerów Feldpost, pod koniec 1942 roku było już ich 56.000, w kwietniu 1943 roku namnożyło się już ich ponad 60.000, a w lutym 1944 roku ich liczba osiągnęła 64.000.
W numerze Feldpost był zaszyfrowany adres jednostki, gdyż trzeba było liczyć się z tym, iż przesyłki Feldpost mogą wpaść w ręce wroga.
Stacjonarnym instytucjom, takim jak np.: szpitalom, nie przydzielano numerów Feldpost (chyba, że za granicą Rzeszy, gdzie numery Feldpost były przydzielane numerom własnym biur poczty polowej, które dla wysyłającego nie były znane)- Uff, skomplikowane. Przejście żołnierza do innej jednostki znaczyło automatycznie zmianę jego numeru Feldpost (dlatego min. tyle się ich namnożyło). Każda samodzielna jednostka (kompania, bateria, batalion, oddział itp.) otrzymywały swój własny numer.

Jeśli jesteś zainteresowany dalszymi informacjami, rzuć okiem na stronę: www:feldpost-archiv.de
Jest wprawdzie tylko w niemieckim i angielskim, ale możesz spróbować opisać problem i może dostaniesz odpowiedź.
Pozdrowienia
Yupiter
Napisano
Witam
Generalnie kwestia FPN jest dosyc trudna i zlozona poniewaz w roznym okresie rozne formacje mogly poslugiwac sie tym samym FPN.
Numerem tym poslugiwaly sie:
30.7.1941-28.2.1942 Heeresunterkunfsverwaltung 340 czyli
340 kwatera administracji wojsk ladowych.
8.9.1942-11.3.1943 Nachrichten Kompanie Reserve Infanterie
Regiment 1 czyli kompania lacznosci pierwszego
rezerwowego pulku piechoty.
8.9.1943-22.4.1944 Nachrichten Kompanie Reserve Grenadier
Regiment 1 czyli kompania lacznosci pierwszego
rezerwowego pulku grenadierow.
23.4.1944-24.11.1944 Stabskompanie Grenadier Regiment 506
czyli kompania sztabowa 506 pulku grenadierow.
Ta ostatnia formacja miala swoj szlak bojowy w Polsce - wchodzila w sklad 291 dywizji piechoty.
czerwiec 1944 - okolice Lublina po wycofaniu z Ukrainy
luty 1945 - rozbita na Slasku.
Sprawdz moze sa jakies daty na masce , zawezilo by to obszar poszukiwan .
Pzdr
Bartek
Napisano
ZZ26 wielkie dzięki! Maska była zostawiona na strychu domu mojej babci , przez Niemców którzy siedzieli tam do stycznia 1945 roku. Tak więc jest to kompania sztabowa 506 batalionu grenadierów z 291 DP. czyli przed tym rozbiciem na Śląsku była gdzieś w okolicach Kielc :)
Fajnie ,że już wiem jaka to była jednostka...
jeszcze raz wielkie dzięki!!!
pzdr
bjar_1
Napisano
Znalazłem ,291DP błąkała się w okolicach Kielc.
W książce Wojciecha Borzobohatego Jodła" o Okręgu Radomsko-Kieleckim ZWZ-AK jest w Aneksie 36 Meldunek sytuacyjny II oddz. Komendy Okręgu R.-K. do KG AK z dnia 14.XII.1944r." jest informacja o tej jednostce ,uzyskana przez AK :
(przepisuję żywcem!)

291 Inf.Div.
Mp sztabu - Stara Słupia (40 km wsch. Kielce)
Dca - gen.mjr Finger
Odcinek: Góra Szczytniak 552 - Łagów
Skład: 504 Gren.Rgt.
505 Gren.Rgt.
560 Gren.Rgt. (numer niepewny)
291 Art.Rgt
Godło: głowa łosia. Kolor biały.

No i tak. Co prawda od lokalizacji 291DP podanej przez wywiad AK jest do mnie 40 km ale mieszkam na zachód od tamtych terenów (pewnie tu zatrzymali się jak cofali się w kierunku zachodnim). Ciekawe ,czy u babki na strychu siedział cały sztab 506PGren. czy tylko jakiś pojedynczy żołnierz?

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie