Skocz do zawartości
  • 0

Czy to Flak 2 cm?

mat

Pytanie

Napisano

Wydaje mi się,że to pocisk od działka Flak 2cm.Proszę o identyfikacje czy mam racje?.I czy może on zawierać materiały niebezpieczne? Pozdrawiuam.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Loslau.Daje te foty od góry o które prosiłeś.Ten po prawej stronie wygląda chyba na bezpieczny? A ten po lewej??????

Napisano

Po pierwsze z całą pewnością niebezpieczny!
Jest to pocisk rozrywający kal. 2cm z cholernie czułym zapalnikiem głowicowym (jeśli metalowy to zapalnik AZ 1502 )i smugaczem.
Wypełniony pewnie RDX lub Hexogenem.

A czy od Flaka ?? możliwe, choć takie pociski w najróżniejszych odmianach stosowano w wielu typach amunicji;
np.20 x 81 MG 151 (jak na foto), 20 x 105 Mg204, jak i oczywiście 20 x 138b Flak.

Radze się go pozbyc!
Pozdro.

Napisano
Dzięki jest to dla mnie cenna informacja.Nie mam zamiaru stracić łapy.Zaraz go gdzieś wywioze.
Napisano

A czy te są również niebezpieczne ? Chyba są bez zapalników? Loslau co ty na to? Też się ich pozbyć?

Napisano
pobieraj ,bezpieczne smugacze nawt jeśli nie wypalone to wymagają bardzo wysokiej temp. do zapłonu
Napisano
Tak naprawde to coś mi oba nie pasują...
Lepiej sie ich pozbyć.
Są itak niewiele warte, zwłaszcza w takim stanie.
Więcej info o tego typu znalaźiskach znajdziesz na
http://niewypaly.poszukiwania.pl/forum/index.php

Pozdro.
Napisano

I tak też zrobię.Nie ma co się łasić na ten kawałek szmelcu.Widzę,że siedzisz dość głęboko w tym temacie.Proszę o jeszcze jedną identyfikacje.Niedawno nabyłem na aukcji tego Flaka.Zapalnik alumin.AZ4???? reszta nieczytelna.Pocisk Kam.10.Bicia na łusce
12h-39
3h-10h
6h-P315
9h-sygnatura waffenamtu
Czy mógłbyś mi napisać jaki to rodzaj zapalnika,jakie przeznaczenie tego pocisku oraz zidentyfikować te bicia?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

Co do syg. luski to ci niestety nie pomoge - to nie moja działka.(ale bicie KAM" na pocisku to HASAG-u ze Skarżyska - Kamiennej) co do zapalnika to w pociskach kal.2cm
stosowano kilka odmian - wkleje fotki z nazwami.
A co do typu pocisku, wszystko zalezy od malowania...
np.żółty kolor pocisku - pocisk rozrywający.
Niebieski - zapalający.
czerwony pas nad pierścieniem - pocisk ze smugaczem.
zielony pas pod zapalnikiem - pocisk z samolikwidacją.
Pocisk czarny - p.panc
...itd.
Ale ma twoim zdaje się nie widac żadnych malowań" ??
Pozdro.

Napisano
A co ze środkiem ?? są puste? jesli tak to niema problemu,
jeśli nie... to tu ci niewiele moge napisać.
(najlepiej daj foto od góry)
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie