Skocz do zawartości
  • 0

bardzo stary granat

rumianki

Pytanie

Napisano

jak w tytule, stary granat (znaleziony w ostatnią niedzielę)
posiadał resztki kołka oraz proch.
może ktoś będzie wiedział z jakiego oresy pochodzi potop?
wojny Napoleońskie? może powstania ?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Trudno wydatować samą kulę, bo jest charakterystyczna dla długiego okresu czasu. Zorientuj się, czy w miejscu gdzie ją znalazłeś toczyła się jakaś bitwa. Takie kule znajduje się często właśnie w miejscach dawnych potyczek i w ten sposób można je dokładnie wydatować. Po wyglądzie samej kuli nie jest to możliwe.
Napisano
nie mój posiada tylko otwór ten widoczny na zdjęciu.
natomiast twój granacik posiada bardzo dziwny szef na boku !!
co to jest?
Napisano
granat znalazłem na łące w miejscowości Żuków nieopodal Grodziska Maz.w literaturze nigdzie nie natknąłem sie na jakąś bitwę w tej okolicy, pozatym nic innego na tej łące nie wyszło.może przejeżdżające tabory zgubiły?
Napisano
Witam. Ten szew powstał chyba podczas odlewania skorupy granatu w formie. Po prostu metal się wylał. Forma mogła być kiepsko ściśnięta, kiepsko wykonana, bądź u kresu swego żywota :) A ąe nikomu się nie chcialo tego spiłowywać, bo to i masowa produkcja, no i ma być wyrzucone (co prawda na wroga, ale zawsze), więc pozostał do dzisiaj.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano

Cześć , ten pochodzi z okresu Wojen Śląskich .Wielkość podobna tzn ok.7cm. Czy ten Twój ma dodatkowy otwór boczny ??.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie