rumianki Napisano 1 Maj 2006 Autor Napisano 1 Maj 2006 jak w tytule, stary granat (znaleziony w ostatnią niedzielę)posiadał resztki kołka oraz proch.może ktoś będzie wiedział z jakiego oresy pochodzi potop?wojny Napoleońskie? może powstania ?
ERWIN Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 WitamTrudno wydatować samą kulę, bo jest charakterystyczna dla długiego okresu czasu. Zorientuj się, czy w miejscu gdzie ją znalazłeś toczyła się jakaś bitwa. Takie kule znajduje się często właśnie w miejscach dawnych potyczek i w ten sposób można je dokładnie wydatować. Po wyglądzie samej kuli nie jest to możliwe.
rumianki Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 nie mój posiada tylko otwór ten widoczny na zdjęciu.natomiast twój granacik posiada bardzo dziwny szef na boku !!co to jest?
rumianki Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 granat znalazłem na łące w miejscowości Żuków nieopodal Grodziska Maz.w literaturze nigdzie nie natknąłem sie na jakąś bitwę w tej okolicy, pozatym nic innego na tej łące nie wyszło.może przejeżdżające tabory zgubiły?
Lukas P Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Witam. Ten szew powstał chyba podczas odlewania skorupy granatu w formie. Po prostu metal się wylał. Forma mogła być kiepsko ściśnięta, kiepsko wykonana, bądź u kresu swego żywota :) A ąe nikomu się nie chcialo tego spiłowywać, bo to i masowa produkcja, no i ma być wyrzucone (co prawda na wroga, ale zawsze), więc pozostał do dzisiaj.PozdrawiamŁukasz
lisek68 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Cześć , ten pochodzi z okresu Wojen Śląskich .Wielkość podobna tzn ok.7cm. Czy ten Twój ma dodatkowy otwór boczny ??.
Pytanie
rumianki
jak w tytule, stary granat (znaleziony w ostatnią niedzielę)
posiadał resztki kołka oraz proch.
może ktoś będzie wiedział z jakiego oresy pochodzi potop?
wojny Napoleońskie? może powstania ?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.