Skocz do zawartości
  • 0

Partyzana...?? Ki diabeł...

Gambit

Pytanie

Napisano

Witam...

Może ktoś się spotkał z czymś takim... Wygląda jak partyzana ale nie ma haków po bokach... Cholerstwo długie prawie na metr więc lanca kawaleryjska to też nie jest... Że broń drzewcowa to nie ulega wątpliwości. Kształt żeleźca jak widać liściasty. Szukałem w necie ale nawet podobnego nie znalazłem... Może ktoś w jakimś muzeum się z podobną bronią spotkał?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj w antykwariacie w jednym albumie widziałem podobny kształt i było opisane jako włócznia szwedzka... tyle że żeleziec w tym albumie nie był zakończony tak oble tylko bardziej szpiczasto... Ale poza tym kształt bardzo podobny...
Napisano
Oj ... ale sie wygłupiłem z tym rzymskim oszczepem, sorry, nie spojrzałem nz podgląd zdjęcia :))
A to jest jakaś forma broni drzewcowej, niestety nie wiem jak brzmi właściwa nazwa, można chyba mówić że to partyzana.
Napisano
Witam,
hihihihhhi dla mnie to jest jakaś czarna afryka .....:-)))) Zulusi , albo pamiątka z MAROKA :-)))

i NIE JESTEM DO KOŃCA PRZEKONANY ŻE ŻARTUJĘ !!!

PZDR PATRON
Napisano
Grot afrykański duże prawdopodobieństwo- masajowie. Wykopałeś czy kupiony?stan dość dobry.
Napisano
to jest właśnie charakterystyczne dla broni drzewcowej afrykańskiej przyjżyj sie broni masajów na fotografiach i filmach np.:duch i mrok". Te włócznie lub dzidy jak kto woli służą najczęściej do miotania a nie walki w zwarciu.
Napisano

Witam...

Może ktoś się spotkał z czymś takim... Wygląda jak partyzana ale nie ma haków po bokach... Cholerstwo długie prawie na metr więc lanca kawaleryjska to też nie jest... Że broń drzewcowa to nie ulega wątpliwości. Kształt żeleźca jak widać liściasty. Szukałem w necie ale nawet podobnego nie znalazłem... Może ktoś w jakimś muzeum się z podobną bronią spotkał?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie