Skocz do zawartości

Zdjęcie PP Groźny

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oto moje wczorajsze ,cieplutkie" trofeum z wyprawy w teren. Dokładnie mówiąc do starszego człowieka ,który w jednej z lokalnych gazet umieścił reklamę sprzedam tanio różne papiery". Pomiędzy kwitami za węgiel ,za przemiał zboża w młynie ,kilkoma fotkami i innymi dokumentami przeważnie z lat 30-tych i 40-tych znalazłem takie zdjęcie. Pociąg pancerny Groźny" - widać jego godło na pancerzu parowozu i na zbieralniku pary hasło Naprzód bez dymu i pary!" , na parowozie ledwie widoczne Groźny". No i 6 stojących wojaków. Na odwrocie dedykacja: Na dobra pamięć z frontu 19 i 20 rok" ,a więc wojna polsko-bolszewicka. Za wszystkie papierzyska zapłaciłem 20 zł.
Czysta przyjemność!!!
pzdr bjar_1

Napisano
Na oryginale widac elegancko ,na zdjęciu tutaj ,na zbieralniku pary jest taka tylko kreska biała ,na fotce to właśnie napis. Fotka mi sie podoba ,jak zeskanuje w lepszej rozdzielczości to Ci wyslę jak chcesz. Niestety koles nie potrafił powiedzieć skąd ma to zdjęcie.
Napisano
Gdybyś mógł, byłbym wdzięczny... Właśnie zacząłem nabierać podejrzeń, że może to jest jednak austriacka seria 73 - co nie było widoczne na poprzednim znanym zdjęciu tej lokomotywy...
Napisano
Możliwe ,że to nie jest parowóz serii G3 ,lokomotywa na mojej fotce ma większy zbieralnik pary i inny kształt płyt pancernych w przedniej części ,także komin jest jakby ciut niższy.
http://derela.republika.pl/groznypl.htm -zdjęcie parowozu G3 ze składu PP Groźny"
Napisano
Parowóz jest raczej ten sam na obu zdjęciach, tyle, że zacząłem wątpić, czy to jest G3.
Oczywiście gdyby to była 73, to bez odiskiernika na kominie.
Napisano
Skanowałem fotke ale wychodzi lipa ,za to zrobiłem najwyklejsze ,ale przyciemnione xero i wyszło zajebiście. Dokładnie widać napis na zbieralniku pary i godło PP Groźny" na pancerzu lokomotywy. Jak zeskanuję to ksero to niezwłocznie podrzucę.
pozdro bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie