Skocz do zawartości
  • 0

coś takiego...

MK

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
spoko, spoko... ale gdyby tak było, po co takie rzeczy w hurtowych ilościach na placu boju?? :D I tak nie jestem przekonany ale juz mi przeszła ciekawość :]
pozdro!
Napisano
witam
odświeżę temat, znalazłem dwie takie same, każda w innym miejscu, każda na terenie pozycji austriackich z pierwszej wojny. Kafli tym w okopach to raczej nie spinali ani nie kołatali do drzwi. Przyłączę się do twierdzenia o elemencie trzymającym ostrogę lub raku.
pozdrawiam
Owiewka
Napisano
brawo Obert8. To sa faktycznie okucia obsasów. Stosowano je masowo(szczególnie w miastach) od XVI wieku. W dawnych czas obuwie na bazie skóry i drewna i nie dawało pewnosci, że człowiek nie wywinie orła" na oblodzonej ulicy. Na okres zimy doczepiano sobie do obcasów coś w rodzeju alpinistycznych raków. Bardzo często je gubiono.
Napisano
Hmmm... znalazłem tego w rejonie Bitwy Gorlickiej"... wojska rosyjskie stacjonowały w tym miejscu od grudnia 1914 r. do maja 1915 r. więc może faktycznie jakieś ich bajery.
Pozdrawiam i dzięki!
Napisano
Szkoda, że Ci ciekawość tak szybko przeszła, ale mi tam nie przeszła.
W zetknięciu z tym co napisałeś, skłaniam się wobec tego do opcji pierwszej, z tym, że nie od szuflady, ale bardziej od walizek lub skrzynek np. amunicyjnych :-)
Napisano
Nie chcę namieszać w temacie, ale znalazłem chyba identyko i na podkówkę buta mi to nie wygląda, bo ktoś musiałby mieć jajowatą piętę itd.
Raczej skłaniałbym się co do jednej z dwóch poniższych wersji:
1. Uchwyt od wysuwanej dużej szuflady
2. Kołatka do drzwi
Osobiście z uwagi na centralne wybrzuszenie kabłąka, skłaniałbym się co do tej drugiej opcji.
Co na to MK- autor tematu?
pozdro :-)
Napisano

jakieś resztki nosideł czy co? znajdywane na miejscu walk Rosja vs. Prusy. Od groma tego
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie