MK Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 leży tego pełno na I wojnie więc z pewnością ktoś wie co to jest.
MK Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 spoko, spoko... ale gdyby tak było, po co takie rzeczy w hurtowych ilościach na placu boju?? :D I tak nie jestem przekonany ale juz mi przeszła ciekawość :]pozdro!
maxikasek Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 a nie jest to okucie od ostrogi. to coś co trzymało ostrogę na obcasie.
R51 Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 Pogodze was. To jest klamra do spinania kafli poiecowych, XVI wiek. Pozdrawiam
owiewka Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 witamodświeżę temat, znalazłem dwie takie same, każda w innym miejscu, każda na terenie pozycji austriackich z pierwszej wojny. Kafli tym w okopach to raczej nie spinali ani nie kołatali do drzwi. Przyłączę się do twierdzenia o elemencie trzymającym ostrogę lub raku.pozdrawiamOwiewka
kasha Napisano 2 Maj 2006 Napisano 2 Maj 2006 brawo Obert8. To sa faktycznie okucia obsasów. Stosowano je masowo(szczególnie w miastach) od XVI wieku. W dawnych czas obuwie na bazie skóry i drewna i nie dawało pewnosci, że człowiek nie wywinie orła" na oblodzonej ulicy. Na okres zimy doczepiano sobie do obcasów coś w rodzeju alpinistycznych raków. Bardzo często je gubiono.
MK Napisano 2 Maj 2006 Autor Napisano 2 Maj 2006 Hmmm... znalazłem tego w rejonie Bitwy Gorlickiej"... wojska rosyjskie stacjonowały w tym miejscu od grudnia 1914 r. do maja 1915 r. więc może faktycznie jakieś ich bajery.Pozdrawiam i dzięki!
pokemon Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Szkoda, że Ci ciekawość tak szybko przeszła, ale mi tam nie przeszła.W zetknięciu z tym co napisałeś, skłaniam się wobec tego do opcji pierwszej, z tym, że nie od szuflady, ale bardziej od walizek lub skrzynek np. amunicyjnych :-)
MK Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 leży tego pełno na I wojnie więc z pewnością ktoś wie co to jest.
pokemon Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Nie chcę namieszać w temacie, ale znalazłem chyba identyko i na podkówkę buta mi to nie wygląda, bo ktoś musiałby mieć jajowatą piętę itd.Raczej skłaniałbym się co do jednej z dwóch poniższych wersji:1. Uchwyt od wysuwanej dużej szuflady 2. Kołatka do drzwiOsobiście z uwagi na centralne wybrzuszenie kabłąka, skłaniałbym się co do tej drugiej opcji.Co na to MK- autor tematu?pozdro :-)
MK Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 jakieś resztki nosideł czy co? znajdywane na miejscu walk Rosja vs. Prusy. Od groma tegopozdrawiam
Pytanie
MK
leży tego pełno na I wojnie więc z pewnością ktoś wie co to jest.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.