Skocz do zawartości
  • 0

parę drobiazgów z pola

milbas

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o info na temat kilku drobiazgów, które wylazły mi ostatnio.

Na pierwszy ogień guzik carski (na zdjęciu ten z prawej). Dla mnie jest nietypowy, ponieważ pierwszy raz znalazłem guzik z carskim orłem, który na skrzydłach ma herby )(podobnie jak na orłach z monetek kopiejkowych), Dla porównania zwykły" guzik carski z lewej. Guzik jest złocony. Prośba o próbę datowania takiego guzika i stopień rzadkości występowania.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ta płaska łyżeczka...
pasuje mi na LUSTERKO takie mosiężźne albo srebrne jakie się polerowało by się przejrzeć.... jeśli tak jest bardzo stare

ale to tylko hipoteza
Napisano

NA odwrocie są jakieś litery, ale na tym etapie konserwacji nie do odczytania :-(. ((tradycyjnie intereseuje mnie guzik po prawej)

Napisano

Kolejny ciekawy guziczek. Kompletnie płaski i gładki, dlatego też przedstawiam foto tylko drugiej strony. Napisy na guzuku: GWB:COM:" oraz BA:GT:". Tradycyjnie prośba o próbę datowania, określenie czy cywilny czy wojskowy + stopień rzadkości.

Napisano

Stara Tabliczka z napisem: G. RADOM W. STARA WOLA ZOFJA ZYCH". TAbliczka mieści się na dłoni wymiary około 9cm x 5 cm. Interesuje mnie jej przeznaczenie. Myślę że mogła to być tabliczka na walizkę - czy macie może inne przypuszczenia ???. No i datowanie - wydaje się, że przedwojenna (ZOFIJA :-)

Napisano

Teoretycznie łyżka, ale KOMPLETNIE płaska ?????, bez większych śladów, żeby była zgnieciona. Półprodukt do wytwarzania łyżek ???????????

Napisano

Zwykła łuska mauser - czeska. Mnie natomiast zainteresował ślad po zbiciu spłonki - prostokątny. Dlaczego na tej łusce (i kilku innych znalezionych niedaleko) znajdduje się taki a nie okrągły ślad ????????

Napisano
Guzik z lewej strony jest ze wczesniejszego okresu i jest zadszy, natomiat guzik z prawej to zwykly guzik piechoty carskiej. Jesli zlocony mogl byc np. oficera.
Napisano

I na koniec medali, który już wrzucałem ale na forum MONETY", może na tym forum będzie miał więcej szczęścia. Medalik jest gruby i ciężki, prawie mała płaskorzeźba. Z jednej strony matka boska z dziciątkiem.

Napisano
Witam - dzięki obu kolegom Klerom. No z tym guzikiem mnie zaskoczyłeś :-). Na moim polu wyłażą w 99% te z lewej a więc potencjalnie rzadsze. Natomiast ten z prawej wyszedł pierszy - myślałem więc, że jest rzadszy :-))))))

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano
Co do tabliczki to możliwe że jest to poprostu abliczka rejestracyjna" (z tamtego okresu):)wozu lub jakiejś bryczki. Znalazłem coś podobnego i dowiedziałem sie że było to przymocowane do wozu drewnianego. Kazdy właściciel takich pojazdów zaprzęgowych "mósiał sam na swój koszt zrobić podobną tabliczke. Ja mam Ob. Józef K'''', Ławeczko Stare, Zwoleń.Możliwe że to było mocowane do walizki- brak otworów mocujących w porównaniu do mojej tabliczki
Sądze że jest to przedwojenne. G -oznacza gmina" w jakiej leży wieś, W-wieś (Stara Wola to z rejonu Radomia). Zofja Zych - pasuje na żydówke ale.. to hipoteza.
Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie