Skocz do zawartości
  • 0

PROSZĘ O ROZPOZNANIE.

waldekhel

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda jak by to byly bolce w ksztalcie prostokąta i to powinno się wszystko obracać nie chce tego ruszac żeby cos nie pourywac bo to napewno jest coś ciekawego i nic niechcę sugerowac do czego to moze być bo moge kogoś zbic z tropu.
Napisano
Co jakiś czas pojawia się taki sprzęt z pytaniem o identyfikację (nie tylko na tym forum) i jakoś nie widziałem jeszcze rozwiązania zagadki. Hmmmm...
W latach 60/70-tych były takie maszynki a'la maszyna do pisania z cyframi, oraz okienkiem gdzie pokazywały się i przesuwały cyferki. Była też korbka. Cała obsługa polegała mniej więcej na tym, iż jeśli chcieliśmy 10 (które wklepywaliśmy) pomnożyć przez 8, to 8 razy pokręcało się korbką i wyskakiwał wynik 80. Może jakaś analogia.
Była też hipoteza liczydła. Pamiętacie liczydło w szkole?
Pierwsza linijka to jedności, druga to dziesiątki, trzecia to setki...
Ja mam jeszcze jedną, a nie mając przedmiotu w ręce, trudno mi jest ocenić, albo wymyśleć inną otóż:
przykładowo ładowało się papier perforowany z dziurkami i pokręcało (lub przesuwało). Kompilacja cyfr przekształcała się w litery a w konsekwencji w całe wyrazy i zdania.
Tak to może być pewien rodzaj maszynki cyfrującej, ale czy napewno i co więcej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie