waldekhel Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Powiedz w jaki sposób to nacinało i na czym.
Boruta Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Przyrząd do cięcia jaj w kratkę ??Pozdrawiam
waldekhel Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Czy ktos z obserwujących widział coś takiego ,do czego to może być potrzebne.
waldekhel Napisano 10 Maj 2006 Autor Napisano 10 Maj 2006 Wygląda jak by to byly bolce w ksztalcie prostokąta i to powinno się wszystko obracać nie chce tego ruszac żeby cos nie pourywac bo to napewno jest coś ciekawego i nic niechcę sugerowac do czego to moze być bo moge kogoś zbic z tropu.
waldekhel Napisano 10 Maj 2006 Autor Napisano 10 Maj 2006 To wygląda jak maszynka do szyfrowania.I nawet moze to jest tylko jak to działało i z czym współpracowało.
pokemon Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Co jakiś czas pojawia się taki sprzęt z pytaniem o identyfikację (nie tylko na tym forum) i jakoś nie widziałem jeszcze rozwiązania zagadki. Hmmmm...W latach 60/70-tych były takie maszynki a'la maszyna do pisania z cyframi, oraz okienkiem gdzie pokazywały się i przesuwały cyferki. Była też korbka. Cała obsługa polegała mniej więcej na tym, iż jeśli chcieliśmy 10 (które wklepywaliśmy) pomnożyć przez 8, to 8 razy pokręcało się korbką i wyskakiwał wynik 80. Może jakaś analogia.Była też hipoteza liczydła. Pamiętacie liczydło w szkole?Pierwsza linijka to jedności, druga to dziesiątki, trzecia to setki...Ja mam jeszcze jedną, a nie mając przedmiotu w ręce, trudno mi jest ocenić, albo wymyśleć inną otóż:przykładowo ładowało się papier perforowany z dziurkami i pokręcało (lub przesuwało). Kompilacja cyfr przekształcała się w litery a w konsekwencji w całe wyrazy i zdania.Tak to może być pewien rodzaj maszynki cyfrującej, ale czy napewno i co więcej?
Pytanie
waldekhel
?
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.