Skocz do zawartości

Kurtka mundurowa z lat 20tych XX wieku

Berlin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żołnierz w jasnej kurtce mundurowej- jaki wzór ma na sobie?coś pod austrie? niemcy? Cztery kieszenie [dwie na górze, dwie na dole]- poprzeczne zaprasowanie/podłozenie materiału na kieszeniach - nie wiem jak fachowo się pisze. Widziałem kilka zdjęć z podobnym wzorem ale materiał sukno było 'cięzkie'grube [tak jak ten oficer z prawej strony] a tu jakaś odmiana letnia? Zdjęcie z 1927 roku.

Napisano
Najpewniej jest to letnia odmiana munduru oficerskiego wz. 27 uszyta z drelichu. Albo to normalny mundur wz. 27 z gabardyny tylko zdjęcie przekłamuje barwę ;-)
Napisano
dzięki za info. Nie wiedziałem ze oficerowie mieli inne wzory kurtek niz szeregowcy. Sądziłem ze tak jak oni posiadali wz.28 i wz.36, nie licząc sortów po zaborcach
Pozdrawiam
Napisano
Kroje mundurów oficerskich i żołnierskich szyły osobnymi drogami aż do reformy mundurowej w latach trzydziestych. Wyjątkiem był płaszcz wz. 19 który był wzorem ogólnowojskowym aż do wprowadzenia płaszcza wz. 24 (dwurzędowy) dla oficerów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie