Berlin Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Żołnierz w jasnej kurtce mundurowej- jaki wzór ma na sobie?coś pod austrie? niemcy? Cztery kieszenie [dwie na górze, dwie na dole]- poprzeczne zaprasowanie/podłozenie materiału na kieszeniach - nie wiem jak fachowo się pisze. Widziałem kilka zdjęć z podobnym wzorem ale materiał sukno było 'cięzkie'grube [tak jak ten oficer z prawej strony] a tu jakaś odmiana letnia? Zdjęcie z 1927 roku.
polsmol Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Najpewniej jest to letnia odmiana munduru oficerskiego wz. 27 uszyta z drelichu. Albo to normalny mundur wz. 27 z gabardyny tylko zdjęcie przekłamuje barwę ;-)
polsmol Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Aha Kontrafałdy na kieszeniach to zupełnie normalna rzecz w tym wzorze kurtki.
Berlin Napisano 29 Kwiecień 2006 Autor Napisano 29 Kwiecień 2006 dzięki za info. Nie wiedziałem ze oficerowie mieli inne wzory kurtek niz szeregowcy. Sądziłem ze tak jak oni posiadali wz.28 i wz.36, nie licząc sortów po zaborcachPozdrawiam
polsmol Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Kroje mundurów oficerskich i żołnierskich szyły osobnymi drogami aż do reformy mundurowej w latach trzydziestych. Wyjątkiem był płaszcz wz. 19 który był wzorem ogólnowojskowym aż do wprowadzenia płaszcza wz. 24 (dwurzędowy) dla oficerów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.