Skocz do zawartości

Wyznanie religijne w WP IIRP

marek123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wpadła mi własnie w łapy ładna blaszka zołnierza wyznania mojzeszowego...nasuneło mi sie pytanie jaki podział" procentowy w wojsku stanowiły konkretne grupy wyznaniowe?
Niesmiertelniki w/w trafiaja sie niezmiernie rzadko ! Czy przed wojna były prowadzone jakies statystyki na ten temat? Prosze o odpowiedzi.
Pozdrawiam Marek Dambek
Napisano
Jest wiadomo,przynajmniej co do oficerów.Informacje procentowe(szacunkowe na podstawie życiorysów) przedstawia autor książki pt.Życie codzienne oficerów II RP."
Podrzucę info.póżniej.
Houk.
P.S.Żydzi odcinali krzyżyki z koron orzełków.Np.
Napisano
Miałem rację, dobrze zacząłem, sprawdziłem w CBW,
Mniejszości narodowe i wyznaniowe w siłach zbrojnych Drugiej Rzeczypospolitej 1918-1939 zbiór studiów pod red. Zbigniewa Karpusa i Waldemara Rezmera
Toruń : Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika , 2001 "
Niestety nie mam jej i nie czytałem , ale sprawdź, jeśli możesz, powinno coś być.
Napisano
Podaje dane jakie sa w książce T.A. Kowalskiego Mniejszosci narodowe w siłach zbrojnych II RP:

1938 r. Polacy 74,81%, Ukraińcy 10,02%, Białorusini 7,25% Żydzi 6,07% Niemcy 1,38% inni 0,47%. W książce podane są dane za lata 1921-38. Różnice są niewielkie 2-3% z tym, że w latach 1921-23 byli wymienieni również Rosjanie ze znaczną tendencja spadkową w 1921 r. 1,29% a w 1923 r. 0,48% w latach 1923-24 Litwini 1923 r. 0,1% 1924 0,12% i Czesi 1922 0,12% 1924 0,04%
Napisano
Zapewne masz na myśli:
Kapelani wrześniowi. Służba duszpasterska w Wojsku Polskim w 1939 r. Dokumenty, relacje, opracowania. - (red. Wysocki W.J.). - Warszawa: Oficyna Wydawnicza Rytm, 2001 r. - 976 s.
No to masz dużo wolnego czasu...
Napisano
taa napewno cos powinno tam byc.Wilniuk dzieki za info ale bardziej interesowało by mnie samo wyznanie polskich zołnierzy a nie podziały" narodowosciowe.
Pozdro Marek
Napisano
80% - wyznanie katolickie
12% - wyznanie prawosławne
5,2% - wyznanie mojżeszowe
2% - wyznanie ewangelicko-augsburskie
0,2% - wyznanie ewangelicko-unijne
niecałe 0,2% - wyznanie ewangelicko-reformowane

za M. Cieplewicz, Wojsko Polskie w latach 1921-1926
Napisano
Masz racje podaje stan na 1926 r.

rzymskokatolickie 72,61%
greckokatolickie 7,75%
prawosławne 11,88%
mojżeszowe 5,26%
ewangelickie 2,17%
islam 0,01%
inne 0,28%

za J. Odziemkowski i B Spychała Duszpasterstwo wojskowe w II RP.

Mniej więcej zgadza sie to z podziałem w/g narodowości. Większe różnice wystąpić mogą tylko wśród Ukrainców gdyż część to grekokatolicy, a część prawosławni. Granica podziału przebiegała i przebiega do dziś wzdłuż kordonu sokalskiego. Dodatkowo pewne róznice muszą wystapić wśród Białorusinów bo część to katolicy i śladowe wśród Polaków (ewangelicy głównie z b. zaboru pruskiego i Śląska Cieszyńskiego ale tu w grę wchodzą raczej promile.)
Napisano
O te dane sa super! Nasuneło mi sie odrazu pytanie jak były bite blaszki wyznania ewangelicko-unijnego i ewangelicko-reformowanego. Czy raczej mozna ich było wrzucic do jedego wora z wyznaniem ewangelicko-augsburskim ? Szczerze mowiac nigdy nie spotkałem sie z blaszkami w/w poza nielicznymi z wybiciem ewg".
pozdro Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie