Skocz do zawartości
  • 0

element lampy naftowej?

pulkownikt

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przedmiot prezentowany na zdjeciach na sto procent jest przykrywka od fajki. Na zdjeciu obrazujacym spód tej przykrywki widac dokladnie pozostalosci po zawiasiku ktory byl przymocowany do obreczy" nalozonej na cybuch fajki(prawdopodobnie porcelanowej lub glinianej).
Napisano

Ta postac to kobieta więc chyba Michał Anioł odpada. Wydaje mi się że na pasku pod rydwanem są jakies cyferki. Może data, nie jestem pewny ale chyba 1814 tak przynajmniej mi się wydaje.

Napisano
A mi opisana postać kojarzy się ze Świętym Michałem Archaniołem powożącym ydwanem niebieskim" (w przenośni zastępem Aniołów). Ksiądz nie wiedział? :-)))
Nie pasuje jakoś do fajki, chyba że biskupiej :-)))
Napisano
to żaden rydwan tylko kwadryga - tak dla ścisłości. Uśmiałem się bo pierwsze skojarzenie jakie miałem to było... wieczko kapsla przykrywającego korek butelki wina.
trudno to zidentyfikować. moze być wszystko. dla mnie to jakiś srtefakt który wyraźnie stylistyką nawiązuje do empiru czyli padłoby na Napoleona, ale tak naprawde to coś mogło powstać za napoleona jak i wczoraj bo ustlić się to tylko da na podstawie analizy porównawczej i przanalizowaniu historii samego odkrycia znaleziska"
Pozdr.
Napisano
Witam,przedmiot jest wykonany z miedzi, może mosiądzu.(jest zielone) W pierwszej chwili myślałem , że to moneta ale bicie jest tylko z jednej strony. Z jednej wizerunek rydwanu z konami jest wypukły z drugiej wklęsły. Choć zdjecia sa kiepskiej jakosći i tego nie widac przedmiot ten jest mocno pofalowany. Środek wyglada jak moneta, zresztą są nawet perełki przy obwódce. Postać przy rydwanie jest wyrazna, wyglada jak anioł? Albo osoba z przewieszoną tarcza na plecach(po lewej). W ręku (prawym, tej postaci) trzyma jakiś sztandar lub laskę na górze zakończoną krzyżem.
Druga strona przedmiotu na około ma wypustki równomiernie rozmieszczone. A na górze ma pozostałości drobnego zamkniecia ewentualnie jakiegoć mocowania do zawieszania.
Jeżeli ktoś będzie miał jakiś trop, to zrobie lepsze zdjecia bo te są marnej jakości.

Pozdrawiam

Pulkownikt

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie