Skocz do zawartości

Chevrolety w 1 DPanc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuje zdjęć polskich Chevroletów T60 i/lub T30 z 1DPanc. Potrzebuje też informacji na ich temat ( w jakiej dokładnie jednostce były, schematy malowań itd) Potrzebne jest to nam do rekonstrucji. Za okazałą pomoc z góry dzięki!! Jak co piszcie adam.rut@op.pl
Napisano
Zamnkneła mi się widocznie odnośna klapka w mózgu, bo oznaczenie na T" kojarzy mi się wyłacznie z jakimiś Chryslerami i Dodge, a że nie odejdę od komputera by grzebać w papierach,bom się zapracował, to prosciej będzie prosić o podpowiedz i info - co to za samochody T30 i T60, bo nie wiem..
Napisano
No to bedziecie mieli klopot z ta rekonstrukcja. PSZ w Anglii usilowano wyposazyc calkowicie w samochodowy sprzet angielski i tylko w klasach, gdy nie bylo dobrego angielskiego odpowiednika wprowadzano wozy amerykanskie i kanadyjskie (stad jeepy, troche Dodge i ciezkie MAC). Kanadyjskiej produkcji chevi, jakies Dodge i niewiele chevi oryginalnych pojawilo sie w jednostkach niewalczacych i a okupacji", juz w 45 i pozniej... 1DPanc zdominowana byla Bedfordami Q roznej masci,duzo bylo angielskiej produkcji Fordów WOT i duzo trzytonowych Dodge (te juz amerykanskie). Transport ciezki to MAC i angielskie Austiny K5.
Pospolite na polskiej ziemi C60, Studebakery, doczki" i dżemsy" to efekt dostaw dla sowietow....
Napisano
OLO, chyba powinienes dac do watku skan zdjecia , jakie mi przyslales. Wcale nie sadze, zem najmądrzejszy - moze z tymi samochodami w 1DPanc wszystko jest bardziej skomplikowane niz myslę..
Napisano

Zamieszczam jedyne zdjęcie chevroleta jakie mam. Są wątpliwosci iż to jest kolumna polska,i że tylko załoga czołga:))) jest polska (czołg w lewym rogu), natomiast proszę zwrócić uwagę że pojazdy na drugim planie (stojące tyłem) mają oznaczenia państwowe takie jak polskie. Może ktoś ma informacje na ten temat.

Napisano

ten samochod z tylu to tez ponoc polski, ze szwadronu regulacji ruchu..
A do rekonstrukcji nadaje sie pewnie najlepiej ten ze zdjecia Marka Jaszczołta - widac znaki, nie widac plam kamo - a wiec olive drab jak wszystkie CMP z produkcji pod koniec wojny...

Napisano

Olo, a tu masz znaki w kolorze: dywizji, szwadronu dowodzenia, 10 psk i mostowy z 7". Ale warto pamietac, ze wszystkie zdjecia sa z 45 roku, nie z pól bitewnych"..

Napisano

Olu, na pierwszym ze zdjęć nie dopatrywałbym się jednak PL" w owalu - coś tam jest, ale czy PL"?
A jakbyś chciał do rekonstrukcji samochód z ojową przeszłością" - to CMP pojawiły się wcześniej w IIKP i brały udział w walkach na froncie włoskim. Na skanie fragment zdjęcia zrobionego bodaj w Bolonii..

Napisano

Witam
Dziekuje bardzo za informacje i zdjecia. Na pewno wykorzystam je przy renowacji. Zalaczam zdjecia Chevroleta ktorym zamierzam z olo_rut wystapic na zlocie w Bielsku.
Pozdrawiam

Napisano
Dzięki za chłopaki za okazałą pomoc. Na pewno sie nam przyda. Wpadajcie do Bielska-Białej na zlot pojazdów militarnych. Pozdrawiam, OLO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie