Skocz do zawartości

Wścieklizna

wilzken

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i mam takie pytanie. Otóż będąc dziś na wykopkach znalazłem w lesie opakowanie po szczepionce na wściekliznę dla lisów. Nie wiedziałem co to jest i wziąłem do rąk. Teraz mam obawy czy aby dobrze zrobiłem i czy nie grozi mi zarażenie tą groźną chorobą? Opakowanie było już rozgryzione:( Czy muszę zgłosić się do lekarza? Proszę o pilną poważną radę...

No w lasach w celu walki z wścieklizną rozrzuca się szczepionkę - to mówię jako leśnik. Różnie bywa, ale gwarancji czy chore zwierzę tego nie ugryzło nie ma.
Nie można bagatelizować takich spraw, zalecam kontakt z lekarzem/weterynarzem. Na wszelki wypadek bez zwłoki.
Ekstremalne konsekwencje to zastrzyki w brzuch jak to kiedyś u nas /w moim Nadleśnictwie/ bywało.

Pik, gdybyś zobaczył fotkę w powiększeniu to byś widział, że lisek otworzył opakowanie buźką:) W prawym górnym rogu są wyraźne ślady zębów...

Widzę, że Lokomotywa od rana bucha poczuciem humoru:) I dobrze tak należy trzymać szczególnie przy poniedziałku:)) A z usług przydrożnych panienek na razie nie muszę korzystać...

Pozdrawiam

te szczepionki sa po to rozrzucane aby lisy je gryzły bo posiadaja substancje zapachowe wabiace lisy - chore na wsciekliznę zwierzę nie nadgryzie tej sczepionki ,no chyba że wwe wczesnym stadium choroby ale po to od kilku lat rozsypuje sie te szczepionki i problem wscieklizny lisów prawie został rozwiązany ku nieszczęsciu innych polnych drobiazgów
Wieksze niebezpieczeństwo zarażenia się inna zarazą masz ze strony polnego szczawiu - morzesz załapać trychoze czy jak to sie tam zwie

Czytałem, że nie powinno się dotykać tych szczepionek, ponieważ lisy przestraszone zapachem człowieka jej nie tkną.
A co do zastrzyków to ponoć nie stosuje się już tych bolesnych, wstrzykiwanych w brzuch. Ale zastrzyk to zawsze zastrzyk...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie