Skocz do zawartości
  • 0

guzik :)

KURT2005

Pytanie

Napisano

Witam posiadam guzik taki jak na foto ale mój jest w owiele lepszym stanie.Z tylu napisy KOMP.1 POZYC:ARTYLL:PIE L i data 1824.Czy mógł by ktos wyjasnic te napisy i czy jest popularny taki guziczek.Zamierzam go sprzedac na ile go wycenic???

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moze to znaczy: Pierwsza Kompania Pozycyjnej Artylerii Piechoty Lekkiej??? Ale nie wiem czy w tamtych czasach takie formacje istanialy.
Napisano
jest to guzik artylerii polski noszony przy mundurach w powstaniu listopadowym 200zł to on kosztował 3 lata temu i to w idealnym stanie wiem bo chandluje nimi troch, nie powiem jest dosyć trudny do znalezienia ja trafiłem 3 każdy z innym opisem a rodzajów jest ok 30
Napisano
Witam.

Przyłaczam się do kolegów - wczoraj mi taki guzieczek wyskoczył pod RAdomiem. Napis z tyłu: BATE: 2-GO. LEK: ARTY: PIE." Dodatkowo nad uszkiem duża litera R. pod uszkiem data 1824. Identyfikacja napisu wydaje się prosta: Bateria drugiego lekkiego artylerii piechoty - ale jakby czegoś tu brakowało :-) (drugiego czego ??? pułku, regimentu ????).

Jak widać z postów kolegów guzika taki rzadki nie jest, więc może ktoś coś ciekawego napisze.

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano
Aż taki drogi???? No no, nie spodziewałem się, że guziki mogą osiągać takie ceny. Ale go nie sprzedam i tak (póki co):-). Stan mojego guzika jest w mojej ocenie bardzo dobry - napis z tyłu jest w 100% czytelny. Armaty z przodu - widać każdy detal. Zreszta wrzucę po powrocie do domu (późnym popołudniem) fotkę.

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano

Witam posiadam guzik taki jak na foto ale mój jest w owiele lepszym stanie.Z tylu napisy KOMP.1 POZYC:ARTYLL:PIE L i data 1824.Czy mógł by ktos wyjasnic te napisy i czy jest popularny taki guziczek.Zamierzam go sprzedac na ile go wycenic???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie