gryfit Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Napisano 21 Kwiecień 2006 Witam wszystkich forumowiczów!!!Zwracam sie z prośbą o udostępnienie informacji bądź naprowadzenie na mozliwość ich zdobycia.Od pewnego czasu szkam informacji o ewentualnym poligonie doświadczalnym V-3 w rejonie Gryfina (25 km od Szczecina).Przez przypadek wyczytałem o tym w miejscowym dzienniku w serii artykułów Pana Grazewicza. Dotarłem do osoby od której on zaczerpnął informacje i niewiele to dało. Ogólnie rzecz ujmjąc z Zalesia pod Miedzyzdrojami część pocisków V-3 miała być wystrzeliwana w kierunku morza, część natomiast w kierunku poligonu w rejonie Gryfina i nawet dalej Schwedt. Poza wspomnianym artykłem jak i książką Pana Leśniakiewicza Wunderland-pozaziemskie technologie w III Rzeszy" nic konkretnego na ten temat nie ma. Pan Leśniakiewicz jak źródło podaje Kazimierza Bzowskiego - on jednak już tego nie może potwierdzić.Dodatkowo zasłyszałem, że podczas budowy Dolnej Odry coś znaleziono ale tego nikt nie jest w stanie potwierdzić. W swoim artykule Grazewicz wspomina coś o bunkrach ale to też tylko jedna wielka czarna plama.
wojwoj Napisano 21 Kwiecień 2006 Napisano 21 Kwiecień 2006 himagazyn After the Battle" nr 114, THE SECRET WEAPONS V3 AND V4, wydany pare lat temu. Może w jest w Pelcie. jak nie znajdziesz - uderz do mnie na majla, będziemy się martwić.pozdrWojtek
Grzesio Napisano 21 Kwiecień 2006 Napisano 21 Kwiecień 2006 Z tego co wiem, to nie ma.Ale jest książka Niemieckie tajne bronie na wyspach Wolin i Uznam" - Piotr Laskowski (o ile pamiętam).PzdrGrzesiu
gryfit Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Napisano 22 Kwiecień 2006 Wojwo, dzieki za informacje jak nie dam rady sam znaleźdź dezwę się.Grzesio z tego co slyszałem w tej ksiązce nic o tym nie ma na ten krat temat.
Penetrator Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 Stanowiska w Zalesiu sa umieszczone w taki sposób, że ni jak nie da sie z nich prowadzić ostrzału na południe. a pan Grażewicz znanym bajkopisarzem jest...
Grzesio Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 No właśnie... Działo HDP wymagało wykonania stałego stanowiska na stoku wzgórza - na tyle rozbudowanego, że nawet ślady jego polowych drewnianych odmian wyraźnie widoczne są w terenie do dziś. Zmiana kierunku ostrzału możliwa była tylko w minimalnym zakresie, tyle, na ile dało się lufę w podporach przesuwać, czyli jakieś ułamki stopnia pewnie. Wszystkie stanowiska z Zalesia skierowane są, jak Penetrator nadmienił, w kierunku północnym. Zresztą z Zalesia do Gryfina jest w linii prostej jakieś 80 km - na krótkie HDP za daleko, na długie za blisko.A Leśniakiewicz i Bzowski, Boszzzz, obaj są siebie warci...PzdrGrzesiu
gryfit Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Napisano 23 Kwiecień 2006 Sory, że tak późno odpowiadam ale przez weckend trochę pracowałem.Z tego co mi się wydaje, zaznaczam mogę się mylić, stojąc obok bunkra w Zalesiu po prawje na wzniesienu mamy pozostałości po HDP, morze est za naszymi plecami, mam wrażenie że działo było skierowane na poludnie a więc poniekąd w kierunku Grzfina. Co do odleglosci to nie bede sie spieral ale jest to chzba moyliwe.Co do Panow Lesniakiewicza i Bzowskiego to pozwolicie ze sie nie wzpowiem ufologia jest mi daleka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.