Skocz do zawartości

poligon V-3

gryfit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich forumowiczów!!!
Zwracam sie z prośbą o udostępnienie informacji bądź naprowadzenie na mozliwość ich zdobycia.
Od pewnego czasu szkam informacji o ewentualnym poligonie doświadczalnym V-3 w rejonie Gryfina (25 km od Szczecina).Przez przypadek wyczytałem o tym w miejscowym dzienniku w serii artykułów Pana Grazewicza. Dotarłem do osoby od której on zaczerpnął informacje i niewiele to dało.
Ogólnie rzecz ujmjąc z Zalesia pod Miedzyzdrojami część pocisków V-3 miała być wystrzeliwana w kierunku morza, część natomiast w kierunku poligonu w rejonie Gryfina i nawet dalej Schwedt. Poza wspomnianym artykłem jak i książką Pana Leśniakiewicza Wunderland-pozaziemskie technologie w III Rzeszy" nic konkretnego na ten temat nie ma. Pan Leśniakiewicz jak źródło podaje Kazimierza Bzowskiego - on jednak już tego nie może potwierdzić.
Dodatkowo zasłyszałem, że podczas budowy Dolnej Odry coś znaleziono ale tego nikt nie jest w stanie potwierdzić. W swoim artykule Grazewicz wspomina coś o bunkrach ale to też tylko jedna wielka czarna plama.
Napisano
hi
magazyn After the Battle" nr 114, THE SECRET WEAPONS V3 AND V4, wydany pare lat temu. Może w jest w Pelcie.
jak nie znajdziesz - uderz do mnie na majla, będziemy się martwić.

pozdr
Wojtek
Napisano
Wojwo, dzieki za informacje jak nie dam rady sam znaleźdź dezwę się.
Grzesio z tego co slyszałem w tej ksiązce nic o tym nie ma na ten krat temat.
Napisano
No właśnie... Działo HDP wymagało wykonania stałego stanowiska na stoku wzgórza - na tyle rozbudowanego, że nawet ślady jego polowych drewnianych odmian wyraźnie widoczne są w terenie do dziś. Zmiana kierunku ostrzału możliwa była tylko w minimalnym zakresie, tyle, na ile dało się lufę w podporach przesuwać, czyli jakieś ułamki stopnia pewnie. Wszystkie stanowiska z Zalesia skierowane są, jak Penetrator nadmienił, w kierunku północnym. Zresztą z Zalesia do Gryfina jest w linii prostej jakieś 80 km - na krótkie HDP za daleko, na długie za blisko.
A Leśniakiewicz i Bzowski, Boszzzz, obaj są siebie warci...

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Sory, że tak późno odpowiadam ale przez weckend trochę pracowałem.
Z tego co mi się wydaje, zaznaczam mogę się mylić, stojąc obok bunkra w Zalesiu po prawje na wzniesienu mamy pozostałości po HDP, morze est za naszymi plecami, mam wrażenie że działo było skierowane na poludnie a więc poniekąd w kierunku Grzfina. Co do odleglosci to nie bede sie spieral ale jest to chzba moyliwe.
Co do Panow Lesniakiewicza i Bzowskiego to pozwolicie ze sie nie wzpowiem ufologia jest mi daleka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie