Skocz do zawartości

Wrocław 1945 Pilne !!!

Podziemny_Kosmos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest szansa na dowiedzenie się czegoś więcej na temat obiektów wojskowych oraz podziemii Wrocławia
Dziadek mojego kolegi przyjechał do Wrocławia wraz z pierwszą ekipą budowlańców
Zapomniałem niestety spytać kumpla czy jako wojskowy czy cywilny
Z tego co słyszałem, badał poniemieckie budownictwo wojskowe (koszary,bunkry itd)
Podobno był m.in. w jednostce na Kozanowie, badał podziemia Wzgórza Partyzantów - pewnie widział dużo więcej
2-3 lata temu skontaktowałem niejakiego Mareckiego z tego forum z tym człowiekiem z zastrzeżeniem że przekaże mi informacje jakie udało się uzyskać
Niestety pan Marecki wszelkie info zatrzymał dla siebie i sprawę szlag trafił
Ostatnio jednak coś mnie tknęło żeby temat odświeżyć, tymbardziej że kilka osób chciało się z tym człowiekiem skontaktować
Spytałem kumpla czy możliwe jest jakieś spotkanie ale okazało się że jego dziadek jest teraz chory i generalnie nie ma ochoty na spotkania z miłośnikami historii
Stanęło na tym że mam przygotować listę pytań jakie chciałbym mu zadać,kumpel przekaże ją dziadkowi a ten jeśli zechce to odpowie
Kumpel mówił też,że jego dziadek mówił kiedyś na powyższy temat we wrocławskiej TV i żeby tam poszukać
Niestety wrocławski oddział TV jest pod tym względem fatalnie zorganizowany
Żeby cokolwiek z tamtąd wyciągnąć, trzeba pisać podanie do dyrektora oddziału, najlepiej mieć wsparcie jakiejś instytucji (np. szkoły) a potem jeszcze zapłacić za prawa autorskie - stawka sprzed roku 100 zł za minutę nagrania
Także jeśli ktoś z Was jest zainteresowany, niech zaproponuje jakieś pytania, ztym że pamiętajcie - ten człowiek był budowlańcem i z tym powinny wiązać się pytania
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie