Skocz do zawartości
  • 0

Z jakiej to epoki ?

hawk21

Pytanie

Napisano
Witam
Prosze o pomoc w identyfikacji ładnej drobnej rzeczy. Wyglada to na jakis element umundurowania lub wyposażenia. Znaleziony na miejscu bitwy z 1634 roku i pozniej nieopodal z 1760 roku. Czy może pochodzic z tych czasów i od czego to było ?
pozdrawiam
Arek

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przypomniało mi się, że podobny karabinek ale niezdobiony znalazłem na miejscu postoju armii niemieckiej z okresu I wojny. Jest to część oporządzenia.
Napisano
Po pierwsze wszyscy co mieli styczność ze skałkami to wiedzą że nie karabińczyk" lecz karabinek", po drugie to podobne rzeczy trafiają się na miejscach bitew i obozowisk XIX i końca XVIII w. Takie stany w glebach piaszczystych to norma, trafiłem ładniejsze stany zapinek i różnych klamerek. Po za tym widziałem wykopany grot scytyjski z brązu z piekną delikatną patyną - wyglądał jak prawie nie używany. Wniosek zależy wszystko od gleby w jakiej leży i mineralizacji.
Pozdrawiam!
Napisano
@ hawk21
Uzupełniając moją poprzednią wypowiedź podobne zapięcia stosowane były np. przy rapciach od szabel, elementach uprzęży i wyposażenia. Ale na pewno także służyły innym celom.

@Nanook1978
Akutat tak się składa, że obie formy są poprawne i przyjęte. Można to sprawdzić choćby w Słowniku języka polskiego" PWN (w wydaniu z 1984 roku str. 881 t. 1). Obie też używane były np. w oficjalnych dokumnetach przedwrześniowego W.P..

Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Tylko ze forma karabińczyk" jest formą potoczną natomiast karabinek" techniczną, ale nie oto nam chodzi by kłucić sie o forme, chciałem raczej bardziej sprecyzować Marek Twoją wypowiedź, no i dzieki za info. przy okazji na temat gdzie były używane takie zapięcia.
Pozdrawiam!
Napisano
Przedmiot ten rzeczywiscie został znaleziony w piaszczystej glebie. Trafiały się tam także guziki z epoki w świetnym stanie !.
P.S. dziekuje wszystkim za posty i wyjasnienia

pozdrawiam
Arek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie