Skocz do zawartości
  • 0

Z jakiej to epoki ?

hawk21

Pytanie

Witam
Prosze o pomoc w identyfikacji ładnej drobnej rzeczy. Wyglada to na jakis element umundurowania lub wyposażenia. Znaleziony na miejscu bitwy z 1634 roku i pozniej nieopodal z 1760 roku. Czy może pochodzic z tych czasów i od czego to było ?
pozdrawiam
Arek

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze wszyscy co mieli styczność ze skałkami to wiedzą że nie karabińczyk" lecz karabinek", po drugie to podobne rzeczy trafiają się na miejscach bitew i obozowisk XIX i końca XVIII w. Takie stany w glebach piaszczystych to norma, trafiłem ładniejsze stany zapinek i różnych klamerek. Po za tym widziałem wykopany grot scytyjski z brązu z piekną delikatną patyną - wyglądał jak prawie nie używany. Wniosek zależy wszystko od gleby w jakiej leży i mineralizacji.
Pozdrawiam!

@ hawk21
Uzupełniając moją poprzednią wypowiedź podobne zapięcia stosowane były np. przy rapciach od szabel, elementach uprzęży i wyposażenia. Ale na pewno także służyły innym celom.

@Nanook1978
Akutat tak się składa, że obie formy są poprawne i przyjęte. Można to sprawdzić choćby w Słowniku języka polskiego" PWN (w wydaniu z 1984 roku str. 881 t. 1). Obie też używane były np. w oficjalnych dokumnetach przedwrześniowego W.P..

Pozdrawiam,
Marek

Tylko ze forma karabińczyk" jest formą potoczną natomiast karabinek" techniczną, ale nie oto nam chodzi by kłucić sie o forme, chciałem raczej bardziej sprecyzować Marek Twoją wypowiedź, no i dzieki za info. przy okazji na temat gdzie były używane takie zapięcia.
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie