Skocz do zawartości

sprzęt iracki do polskich muzeów

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co widać różnych z poprezdnich postów zagladają na to forum osoby z muzeów wojskowych. Dlatego też mam sugestię, aby skorzystać z tego, że są nasze wojska w Iraku i ściagnąć do krajowych kolekcji sprzęt używany przez armię iracką. W tej chwili nie są to może rarytasy kolekcjonerskie (choć są różne ciekawe przeróbki), lecz za lat kilkadziesiąt sytuacja się zmieni. W końcu w podobny sposób wzbogacały się o eksponaty (i nadal to czynią) muzea w innych krajach.
Napisano
Z transportem nie powinno być problemów bo jest w pobliżu okręt zaopatrzeniowy X.Czernicki. Trofea z wojny są potrzebne, w końcu braliśmy w niej udział. Tylko nie wiadomy czy to była słuszna decyzja - historia oceni. A kilka egzemplarzy ciężkiego sprzętu z Iraku powinno się znaleźć np. w MWP w Warszawie.
Napisano
absolutnie nie chodzi mi tutaj o ocenę polityczną naszego udziału, a jedynie o wzbogacenie naszych kolekcji. Zapewne i tak większość sprzętu pójdzie na żyletki, więc warto go umieścić u nas. Z resztą chyba był by to dobry marketingowo pomysł na wystawę tematyczną w jakimś muzeum.
Napisano
było tam sporo chińszczyzny m.inn czołgi typ 59, nieco uzbrojenia francuskiego np Mirage F1 , Gazelle , działa i radzieckiego u nas nie występującego MIG 25 , SU 24 ,TU 16 , TU 22 , w muzeum wojny w Bagdadzie mieli też sporo sprzętu zdobytego na Irańczykach m.inn. F5 ale podejrzewam że coś z czasów II wojny też by się znalazło , trafiało tam wtedy bardzo dużo samolotów włoskich
Napisano
Nie twierdzę, że cały sprzęt mieli od nas - ale chodzi mi o to, że nasz przemalowany nie różniłby się znacząco :-)
Ozcywiście, rozumiem jednak, że nie ma to jak prawdziwy iracki czołg zdobyty na wrogu ;-)
A co do zabrania im sprzętu z II wojny z muzeów, to dobry pomysł - po co im te eksponaty? ;-) A może oprócz militariów, Polska powinna też byla przyłączyć się do szlachetnmej akcji rabowania innych zbiorów muealnych? ;-))
Napisano
ciekawy masz pomysł , ale miejscowi już na to wpadli wcześniej , swoja drogą ja tego nie pochwalam , to że twierdze że coś jest w muzeum (elementy uzbrojenia) pozwala przypuszczać że podobne znajdują się dotąd jeszcze nie pozbierane z pola walki - sam będąc kiedyś na Synaju oglądałem porozrzucane relikty wojny 6-cio dniowej
Napisano
Osobiście wolałbym ,żeb nasze muzea skupiały się na gromadzeniu eksponatów związanych z Polską. Nie można zbierać wszystkiego.
Napisano
Ja bym ściągnął Abramsa. Podejrzewam, że nie byłoby kłopotu (znając naszą armię). Lub Hummera.
Pozdro
  • 4 months later...
Napisano
O tym aby coś cięższego trafiło do nas nic nie słychac, więc raczej nie ma na co liczyć.
Ale prywatna inicjatywa działa, na razie od drobiazgów:) : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18773449 Zobaczymy co się pojawi przy okazji zmiany kontyngentu.
Napisano
Jak dla mnie to by mogli do Krakowa np Miga-25 ściągnąć.
A co do Abramsów to jeszcze nie ma?? ;-)
A mówili, ze jak przyjadą nasi to się momentalnie na e-bayu pojawią... ;-P

michał l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie