Lokomotywa Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2006 w święta na TV Puls pokazali film Lekka kawaleria" - prześwietnie zrobiona scena szarży australijskich strzelców konnych na Barszabę czy jakoś takTV Puls powtarza filmy to mam nadzieję zobaczyc to dokładniej- polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Całkiem niezły. Troche w klimacie Gallipoli" z Gibsonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2006 ogladałem od polowy bo z zasady nie ogladam telewizji Plus - ale zrobiła na mnie wrażenie ta szarża wydaje mi sie że bardzo wiernie odtworzona - nie przypomina raczej bitwy pod Grunwaldem Forda czyli kupy Film musze obejrzeć cały jak będa powtarzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 19 Kwiecień 2006 Share Napisano 19 Kwiecień 2006 Puenta godna Nietzschego. Też czułem wyraźny brak jakiejś wypowiedzi z klasą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz F Napisano 25 Kwiecień 2006 Share Napisano 25 Kwiecień 2006 Najfajniejsze jest to, że szarzują z bagnetami od Lee-Enfield'a - i nie jest to wymysł mediów, tylko historyczna prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 A nie był to czasami film pt. Szarża lekkiej brygady"?Szalony lord Cardigan nie sznurował gorsetu przed słynną szarża pod Bałakławą?http://www.amber.sm.pl/ksiazka.php?indeks=007220 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2006 niestety grba to są dwa rózne filmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 28 Kwiecień 2006 Share Napisano 28 Kwiecień 2006 Znalazłem. Film nazywa się The Lighthorsemen".Niestety często szarżę na Berszebę nazywa się ostatnią wielką szarżą kawaleryjską, a raptem było to 500 jeźdźców. Przy bitwie pod Komarowem, gdzie było ok. 8 tysięcy szabel, to drobiazg.Pod Berszewą żołnierze istotnie szarżowali konno z bagnetami w dłoniach, bo właściwie nie byli kawalerzystami, tylko piechotą przemieszczającą się konno (tak jak dragoni), w związku z tym nie mieli na wyposażeniu szabel i lanc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.