kopijnik2 Napisano 17 Kwiecień 2006 Autor Napisano 17 Kwiecień 2006 lekki, delikatny, korek z odpowietrzeniem sygnatur nie znalazłemczy wojenny?
vis1939 Napisano 13 Maj 2009 Napisano 13 Maj 2009 Cywilny,było mnóstwo typów.http://members.chello.nl/b.voogd5/fuel_cans.htm
mietek Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Zdjecie z ksiazki wydanej w czasie ww1, a przedstawiajace zapasy wody pod Gallipoli.
mietek Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 Jakas odmiana brytyjskiego kanistra.Choc nie podoba mi sie korek, na ogol byly z mosiadzu.Raczej przed ww2, choc i sa one uzywane do dzisiaj.Jednak w czasie ww2, zaczeto przechodzic na model niemiecki, wiec i pewno przestano produkowac ten rodzaj.Zobacz czy jest gdzis wybita strzalka.
kopijnik2 Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 strzałki nie znalazłem - ale gdybyś podpowiedział gdzie standartowo była bita - to jeszcze raz bym sprawdził...
mietek Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Mogla byc strzalka z gory. Bowiem byly (sa) tez i cywilne(np z biciem Shella) tej samej konstrukcji. Roznice np w rodzaju uchwytu, korku. Czesciej jednak jest korek z mosiadzu i staly uchwyt.Tu masz zastosowana jako skraplacz do CKM vickersahttp://www.rt66.com/~korteng/SmallArms/Vickers.htm
kopijnik2 Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 bardzo atrakcyjnie wygląda to zastosowanie, jednak sądząc po delikatności budowy był elementem wyposażenia pojazdu.I być może występował w więcej niż jednym egz. w pojeździe (konstrukcja wylewki).
mietek Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Fakt, aluminiowych to nie widzialem, lecz stalowe, choc materialom to sie doklanie nie przygladalem.Zas co do delikatnosci - w ksiazce z 1943 roku brytyjski korespondent za jedno z glownych niepowodzen w Afryce wymienil....delikatne kanistry brytyjskie- ktore to po paru godzinach jazdy przestawaly byc szczelne, a paliwo przeciekalo.
kopijnik2 Napisano 13 Maj 2009 Autor Napisano 13 Maj 2009 rozmieszczenie elementów podobne...rączka pod skosem...
Pytanie
kopijnik2
lekki, delikatny, korek z odpowietrzeniem
sygnatur nie znalazłem
czy wojenny?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.