Skocz do zawartości

Mundur i kilka innych :)

Loopy1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam
Po pierwsze gratuluje kolekcji.
Po drugie mam prośbe, a mianowicie chciałem prosić o informacje na temat mundurów Felgendarmerie, bo widze że do czynienia mam ze znawcami tematu, oraz jakieś fotki takich mundurów.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Sonder

Najbardziej interesuje mnie to czy żandarmeria polowa miała odrębne wzory mundurów, standartowe i tylko z obszyciami felgendarmerie? Słyszałem że w początkowym okresie wojny żandarmeria polowa używała mundurów policyjnych tyko że ze swoimi obszyciami, jak to rzeczywistości wyglądało?

Mundury Feldgendarmierie, mialy swoje typowe insygnia: orzel pomaranczowy na rekawie, i opaske z Feldgendarmerie. Typowy dla nich byl tez gorget ktory nosili na szyji. Ogolnie nosili mundury policyjne ale takze i wehrmachtu. Insygnia: naramienniki mieli w stopniach WH, patki z wypustkami pomaranczowymi. Widzialem zdjecia Feldjager w letnim bialym mundurze i polowym WH.

Aha. czli teraz jest kwesyia wzorów mundurów policyjnych bo zapewne był niejeden?
Co do klimatów leśnych to ja mam zdj. z epoki format dokumentowy, przedstawia mężczyznę w jakimś uniformie tylko nie wiem jakim czy jest to jakiś myśliwski czy leśniczego? Jest on jasnego koloru i posiada klapy z liśćmi dębu na jednej jest znaczek hj są też inne rzeczy. Jutro dam skan.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie