Skocz do zawartości
  • 0

topór-jaki-militarny?

Czarek

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeszcze może być koszerny :) (znalazłem kiedyś podobny - w zagrodzie u chłopa - z jednej strony gwiazda dawida a z drugiej jakieś mocno nieczytelne napisy)
Napisano
dostrzega kolega znak zapytania?właśnie próbuje ustalić jaki jest...a Ty piszesz jakies bzdety o przyłbicach rycerzach i nazewnictwie...wielka różnica czy nazywa się topór czy siekiera...dla mnie może nazywa się nawet fixumdyrdum-chcę ustalić kto i kiedy go używał,a Twoje posty nic nie wnoszą do sprawy!
Napisano
Niestety wygląda na to, że kolega jest ignorantem. Nie przypominam sobie, żebym pisał coś o rycerzach... Różnica pomiędzy toporem a siekierą jest taka, jak między statkiem a okrętem. Jeśli kolega nie widzi tej różnicy, to proponuje zająć się jakimś innym hobby. Bronioznawstwo jest nauką, wypracowało więc nazewnictwo, jeśli chcemy poważnie zajmować się tematem, posługujmy się precyzyjnym i fachowym nazewnictwem, nie zaś bełkotem dyletantów.
Pozdrawiam
Napisano
W nazewnictwie bronioznawczym określenie opór" zawarowane jest dla broni. Narzędzie to siekiera". To z pewnością jest siekiera", bo z pewnością nie została wykonana z myśla o walce.
Pozdrawiam
Napisano
bronioznastwo-buahahahahahaha:)mistrzu-ja wiem że to nie topór bojowy tylko co najwyżej saperski i to nie na 100% jak widać bo może i z mięsnego-ale na serio-wielka różnica jak go nazwiemy to to nie jest...nie jestem profesorem historii a zwykłym zbieraczem-i po cholerę kłótnia i wymądrzanie się-naprawdę wszystko jedno jak to nazwiemy...
ps.nie Ty bedziesz mi mówił jakim hobby mam sie zajmowac...
Napisano
Tak być nie będzie", oraz precz z preczem". Gdyby szanowny kolega choć raz w zyciu przyznał się do błędu, korona by z głowy nie spadła. To narzędzie, które pokazujesz używane było w rzezni gdzieś na przestrzeni ubiegłego stulecia. Ot i cała historia. Powtarzam poza tym że nie ma oporów bojowych", podobnie jak nie ma okrętów wojennych", oraz masła maślanego".
POzdrawiam
Napisano
hmmm spokojnie panowie, bez nerwów...w zeszłym miesiącu kolega R51 był znamwcom nieśmiertelników i pouczał BogdanaGd w sprawie składu 252 dywizji piechoty ...nie wspominając o blamażu ze skrótem ERS. U AUSB :) czasem umiejętność kopania nie idzie w parze z wiedzą...
a co do tych pustych frazesów w temacie toporów i siekier to moze dorzucę kilka swoich groszy...a mianowice skoro kolega R51 upiera się tak bardzo przy swoim, to może nam powie czy widział kiedyś siekiere rzezniczą??czy może był to topór???
Napisano
topór ciesielski ,, prawy'' , topory nie musza byc bronia sa wszak topory rzeźnicze , toporki strażackie , ten moim skromnym jest toporem ciesielskim słuzacym do obciosywania bali z prawej strony sa i lewe, tylko broda troche krotka pozdrawiam wojt
Napisano
to normalny topór rzeznicki do rąbania mięsa -kiedyś w kazdym sklepie mięsnym stał pieniek i taki topór i sklepowa na poczekaniu rabała nam schab z kością - dziura w środku nie słuzy do wyciągania gwożdzi ale do zawieszenia na haku
Napisano
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=62509
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56498
I siekiera i topór może być bronią i narzędziem.
Ten z wątku faktycznie wygląda na ciesielski,przynajmniej na zdjęciu ma przesunięte ostrze w lewo.
pozdrawiam
kruszyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie