pavlo777 Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Napisano 13 Kwiecień 2006 jaki pistolet frommer 9 mm był uzywany przez nasze wojsko? czasami spotyka sie informacje, ze np na wyposażeniu były frommery 7,65 (tu wiadomo, że chodzi o frommery wz 1911)i 9 mm" o jaki model moze chodzic? kupilismy jakies frommery 9 mm, np. wz 1929, od węgier w okresie międzywojennym?pozdrp.
dominiczeq Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 No np Fromer Stop w kalibrze 7,65 lub 9Browning.Pozdr.http://www.parabellum.pl/frommer%20stop%20d.jpg
pavlo777 Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Napisano 13 Kwiecień 2006 no masz racje, frommer stop 9mm by pasował i na pewno był używany. nurtuje mnie jednak troche inna rzecz, źle to przedstawiłem. jeśli w opisach jest np na wyposażeniu jednostki X było 30 sztuk pistoletów formmer stop 7,65 i frommer 9 mm" to czy chodziło o frommer stop 9 mm, czy o innego frommera 9 mm? jeśli chodzi o innego, to czy mogłoby chodzic o frommera wz 1929? mysle, że w opisie chodziło o formmera stop 9 mm, ale pewne wątpliwości zostają.. czy robiliśmy jakies zakupy pistoletów węgierskich ( z węgier, austrii) po 1921 roku? poza oczywiście jednostkowymi zakupami broni przez oficerów.pozdrp.
JoncaA Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 w WP byly wylącznie frommery poaustriackie, wz.10 i wz.11 (stop), obu kalibrów. Zadnych zakupów uzupełniających na Węgrzech nie było. Oficerowie broń boczną kupowali z poborów, więc stosunkowo tanie frommery z zapasów magazynowych cieszyły się powodzeniem.
pavlo777 Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 dzięki JoncaA :)idąc dalej mam kolejne pytania:) czy w ogóle wiadomo ile formmerów wz 1910 ( naprawde wyprodukowano ich łacznie tylko 3000 sztuk?) i wz 1911 7,65 i 9 mm używało nasze wojsko? wszedzie gdzie szukałem była podana ogólna liczba np 10000 sztuk pistoletow 7,65 w tym frommer, cebra, fn itd. i drugie pytanie: czy takie zestawienia ilościowe pistoletow w formacjach i składnicach WP np u Konstankiewicza, zawierają rownież prywatną przyboczną broń oficerów, czy tylko mienie państwowe.innymi słowy czy bron prywatna była a etacie" jednostki, czy oficer po prostu musiał coś mieć, ale jego przyboczna bron nie wchodzila na stan uzbrojenia np pułku?pozdrp.
JoncaA Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 a nawet 12000 szt. Z tą bronią oficerską to była taka dziwna konstrukcja prawno-finansowa, że broń boczna była niby własnością oficerów (skoro musieli ją kupić), a jednocześnie była wykazywana a stanie"....
bolas Napisano 16 Kwiecień 2006 Napisano 16 Kwiecień 2006 ...Magazynek mieścił 7 naboi kalibru 9 lub 7,65 mm typu Browning. Pistolet Frommer wprowadzono do użytku WP w 1919 roku, kiedy to zakupiono pewną ilość egzemplarzy. Broń znajdowała się na wyposażeniu niektórych pułków kawalerii oraz w oddziałach broni pancernej, dokładniejszych informacji na ten temat jednak brak."Źródło: Konstankiewicz A., Broń Strzelecka Wojska Polskiego 1918-39, Warszawa 1986, s.96.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.