Skocz do zawartości
  • 0

Tajemniczy guzik - carski ?

kocur

Pytanie

Napisano

Witam !

Oczywiście tajemniczy da mnie - bo nie dla Was mam nadzieję ;)
Ja myślałem, że to carski ale kolega zasiał we mnie nutkę zwątpienia - proszę o identyfikację epoki ....

pozdrawiam - kocur !

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
guzik jest w charakterystyczny sposób obgryziony" na brzegach, stawiam więc na stop cyny, cynku lub ołowiu. Jeżeli jest z drugiej strony ślad spojenia formy i zachowane okrągłe ucho, lub jego pozostałości to obstawiam, że jest to polski guzik żołnierski z okresu Królestwa Kongresowego i Powstania Listopadowego, np. 2 ppl.
Mam podobne z 3 i 4, a Dominik ma ich dużo, z tego co pamiętam z 2 też, więc jest możliwość porównania.
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
Rosjanie w okresie powstania mieli bardzo przyzwoite guziki z mosiądzu i jakiegoś srebrzystego stopu, który zachowuje się w tak rewelacyjnym stanie, że znajdujący się w moich zbiorach guzik od płaszcza żołnierza 96 Wileńskiego Jegierskiego Pułku po umyciu wygląda jak nowy. Mosiądz zachowuje się niestety dużo gorzej.
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
Ja myślałem, że te guziczki są rosyjskie, ale chyba masz rację Sławku, mogą być polskie. Ktoś kiedyś mówił mi też, że podobne są rosyjskie z przełomu XVIII/XIX w.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie