Skocz do zawartości
  • 0

naboje MAS

niechludow

Pytanie

Napisano
Na Mazurach ( w pobliżu Olsztyna) znajduję w ziemii dużą ilość łusek i naboi, których nie potrafię zidentyfikować.Cechy na łusce 4" , I" , 39" , SF". Długość łuski 53 mm, kal.około 7,5 mm( trochę porozginane łuski). Ktoś mi powiedział że to naboje francuskie MAS. Czy to możliwe, a jeśli tak to kto ich używał i z jakiej broni. Proszę o podpowiedź.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witaj Niechludow. Czy możesz zdradzić w jakiej okolicy Olsztyna wychodzą te łuski? Ja ostatnio (w sobotę) operowałem w okolicach Jonkowa, ale wychdziła mi tylko cała masa odłamków i narzędzi(?!) takich jak klucze, kombinerki, itp...
Pozdrawiam
Napisano
Ja na obozie RAD-u, na strzelnicy, znajdowałem przede wszystkim właśnie łuski od MAS-a i Lebela (francuskie) oraz angielskie Lee Enfield - oddziały podrzędnego sortu masowo używały zdobycznej broni.
Napisano
Na Mazurach ( w pobliżu Olsztyna) znajduję w ziemii dużą ilość łusek i naboi, których nie potrafię zidentyfikować.Cechy na łusce 4" , I" , 39" , SF". Długość łuski 53 mm, kal.około 7,5 mm( trochę porozginane łuski). Ktoś mi powiedział że to naboje francuskie MAS. Czy to możliwe, a jeśli tak to kto ich używał i z jakiej broni. Proszę o podpowiedź.
Napisano
Miejsce nad którym pracuję wygląda mi raczej na na zbombardowany magazyn amunicji - jak się okazuje MAS 7,5 x 54. Ilość wskazuje na magazyn i dlatego staram się dociec czy używano jej tylko do karabinów francuskich MAS 36, czy też nadawała się do innej broni. To z kolei ukierunkowałoby moje poszukiwania.Jakoś nie chce mi się wierzyć, że w ówczesnych Prusach Wschodnich magazynowano amunicję żeby stosować ją do karabinów MAS. Będę wdzięczny za podpowiedź.
Napisano
http://www.zakee.ionichost.com/ na tej stronie możesz znaleźć coś o łuskach od mas'a. O ile mi wiadomo MAS używany był przez WH w oddziałach wartowniczych i poza frontem na terenach okupowanych. Z mauzera tego typu amunicją nie dało się strzelać ponieważ powodował zakleszczenie lufy. Poszukaj też na google,tam znajdziesz opis MAS'a.
Napisano
Jakiś znawca powiedział mi że nabojów 7,5 x 54 MAS Niemcy używali do strzelania z karabinów ( tu nie jestem pewny nazwy) Schmeterling. Czy to możliwe, czy na pewno z tej amunicji strzelano tylko z karabinów MAS? Prosze o pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie