Skocz do zawartości
  • 0

Pierwszowojenna bomb(k)a?

MK

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Masz racje kolego jack61 że boma na zdięciu bardziej przypomina B1E niz SD 10 .Ale nie jestem na 100 % pewny że jest to B1E . Myślałem jeszcze o jednej bombie którą przypomina a mam na myśli-SD 4 ale na pewno nie SD 4 HL. Ale SD 4 HL ma średnice 90 mm i waży 4 kg a SD 4/HL RS ma średnice 90 mm i waży 10,3 kg. Upieram się właśnie przy tej bombie - SD 4 bo mam zdięcie całej bomby kasetowej wraz z mniejszymi które przypominają tą którą znalazł kolega MK . Zdięcie jest z innej strony internetowej i musiałbym uzyskać ich pozwolenie ale chętnie wyśle ją kolego jack61 tobie na poczte. Zdięcie jest podpisane Ab500_SD4 . Może były jeszcze inne wersje SD 4 niż te o których pisałem .
pozdrawiam
Napisano
Sprawdzilem wszystkie rozmiarowo jak i wygladem i pasuje tylko B1E i najprawdopodobniej ta ze zdj jest wypalona.
Bomby tego typu posiadaly 7 otworów w obudowie przez ktore mieszanina / paląca się / magnezu i aluminium zostawala wyrzucana na odleglość 10-15 m .
tego typu mieszanina byla nie do ugaszenia ,
Temperatura 0d 1500-2300 stopni C
pozdrawiam Jacek
Napisano
Kolego Eskimos bomby serii SD 10 miały srednicę 76 mm a B1E 50 mm na zdj dla porownania jest pudelko zapalek .
A i jeszcze sprawa B1E nie byla wypelniona fosforem a mieszanina magnezu i aluminium 90/10 %.
powodowalo to iż temperatura materalu zapalajacego osiagala temp okolo 2000 st. C.
pzdr Jack61
Napisano
Witam
Mi też nie wydaje się żeby to była niemiecka bomba zapalająca B1E stawiałbym na bomby kasetowe z serii SD 10 bez wymuszonej fragmentacji.Bomba B1 w zależności od wersji ważyła 1-1.3 kg
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie