saper1939 Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2006 Witam.Panowie jak wyczyścić taśme parcianą do polskiej 30? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 Ja czyściłem wykopaną taśmę do maxima z 1920 roku i zrobiłem to w sposób następujący:Nalałem ciepłej wody do wiadra i rozpuściłem w niej sporo szarego mydła. Wrzuciłem do tego delikatnie taśmę - prałem ją poruszając, nie pocierając. Wypłukałem wszystko bieżącą wodą. W wiadrze zrobiłem roztwór płynu do zmiękczania tkanin (Lenor, czy coś podobnego) i wrzuciłem do niego na całą dobę taśmę.Potem wyjąłem, rozłożyłem w zacienionym miejscu i pozwoliłem wyschnąć (nie na kaloryferze).W efekcie mam taśmę, która jest elastyczna (nie kruszy się i nie łamie) i jest w miarę czysta.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? Jak rozmiękczyć taśme, aby zaciśnięte łuski w taśmie dały sie wyjąć ?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 a ja myślałem że podczas ognia łuski nie zostają w taśmie:Ptaki mały offtop:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 To ktoś musiał się bawić i je powkładał do taśmy na nowo. I teraz nie można ich wyjąć bo są ściśniete z taśmą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.