Skocz do zawartości

Bukry w Górze Kalwari

Szaman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam czy ktos ze zgromadzonych wie coś na temat burów w Górze podobno astryjackie i nie daleko mostu kolejowego byłem ale nie znalazłem moze ktos zwas mnie na kieruje prosze o odpowiedzi
Napisano
Witam,
po pierwsze o jakimost w Górze kalwarii ci chodzi??? O przedwojenny, czy o kolejowy, czy o powojjenny samochodowy.
Jeśli są jakieś bunkry ( ja o nich nic nie wiem chociaż często tam byłem) to najprędzej będą one przy starym przedwojennym moście którego usytuowanie nie ma kompletnie nic wspólnego z dzisiejszymi mostami....

PZDR PATRON
Napisano
Patron chodzi o kolejowy most z 1952 tam som napweno ale nie wiem gdzie dokladnie po teren wygada jak wietna jak stanełem na łoce co do klaty ma trae i inne zielsaka a gdzie byl stary most
Napisano
O czym Ty do mnie rozmwawiasz???
Proszę jaśniej i po polsku, a nie po polskiemu, wrrr!
  • 6 months later...
Napisano
Niemieckie z tego okresu są na terenie bodajże Józefowa.Zresztą zajrzyj na stronę. http://www.hun97.republika.pl
Tam są zdjęcia niemieckich bunkrów,te w Górze Kalwarii są trochę inne.
Napisano
te w Jozefowie tez nie sa identyczne co mozna porownac w terenie od małych po r0zbudowane koncze bo jestem w kafejce i czas mi zleciał mam nadzieje ze zobaczymy sie w sobote w Dąbrówce na schronach pozdrawiam
Napisano
O tych pruskich schronach z Góry Kalwarii sporo wie PrzeBo z TPF-u. Trochę o nich opowiadał, ale nie sprawdzałem tego w praktyce.
Napisano
SŁYSZAŁEM tez ze są inne schrony ponoc jeden pod kosciołem w Czersku czy moze ktos wie gdzie sa i jak sie skontaktowac z tym znawca? czy nie ma w tym rejonie schronow z drugiej wojny na mapie CZYNGIS CHANA sa zaznaczone schrony broniace przepraw od Czerska po Gore Kalwarie .Z tą jego mapą są niezłe numery jest to 25 ale nie wspolczesna napisy po polsku probowałem porównac ze wspołczesną ale nie pasuja do siebie jeśli to podróbka to ktoś zadał sobie wiele trudu w jej zrobienie. CZY KTOŚ ORIENTUJE SIE jakie mapy 25 wydawano do tej pory na tej CZ.CH. BRAKUJE legendy ale nie ma jeszcze mostow w Gorze i drogi na KOŁBIEL prosze o pomoc
Napisano
SŁYSZAŁEM tez ze są inne schrony ponoc jeden pod kosciołem w Czersku czy moze ktos wie gdzie sa i jak sie skontaktowac z tym znawca? czy nie ma w tym rejonie schronow z drugiej wojny na mapie CZYNGIS CHANA sa zaznaczone schrony broniace przepraw od Czerska po Gore Kalwarie .Z tą jego mapą są niezłe numery jest to 25 ale nie wspolczesna napisy po polsku probowałem porównac ze wspołczesną ale nie pasuja do siebie jeśli to podróbka to ktoś zadał sobie wiele trudu w jej zrobienie. CZY KTOŚ ORIENTUJE SIE jakie mapy 25 wydawano do tej pory na tej CZ.CH. BRAKUJE legendy ale nie ma jeszcze mostow w Gorze i drogi na KOŁBIEL prosze o pomoc
Napisano
Ech, znowu jakaś tajemnicza mapa?
Było keidyś coś takiego jak lista R., i tam było o Czersku, że podziemia po kościołem i schron. Niestety, sam R. nie bardzo nic wiedział, bo on ta listę bodajże przetłumaczył i opublikował i nie wszystko sprawdzał. A co do realności, to miejscowi twierdzili że podziemia były ale zostały zasypane, a o bunkrze nikt nic nie słyszał. Co sprawy jeszcze nie przesądza. Księdza nie pytałem :-)

A na Górę Kalwarię też przyjdzie pora :-)
Napisano
Mnie z Szamanem udalo sie znalezc tylko dwa. Podobno jest wiecej. Sa zupelnie inne od tych z przedmoscia warszawskiego.
Napisano
a nie słyszales nic o fundamentach pod scrony z drugiej wojny? jestem ciekaw czy CZYNGIS CHAN nie ma czasem planow-projektow budowy przedmoscia jego mapa siega tylko do goraszki a jestem ciekaw czy to nie prawdziwa mapa jak pisałem wspolczesne sie z nia nie pokrywaja moze maja inny pkt odniesienia?
Napisano
obrazasz mnie mowwie o przedluzeniu po drogiej stronie wisly wg Rawskiego pozycja graniczna miala przebiegac wzdluz rzek narew wisla san i miec kilka przedmosci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie