warwick Napisano 14 Lipiec 2003 Autor Napisano 14 Lipiec 2003 witajciezaszalełem dziś i kupiłem elementy fototrawione imitujące zimmerit do czwórki" - nie bede się rozwdził jakie są rewelacyjne bo nie w tym rzecz(a swoją drogą są super:)a mianowicie bo bliższym przyjrzeniu i przestudiowaniu kilku zdjęć nie mogę znależć wozu z zimmeritem na ekranach bocznych !?!i stąd moja prośba : ma ktoś może zdjęcia PzKpfw.IV z ekranami bocznymi pokrytymi zimmeritem? mam kilka rysuków na których jest zimmerit na ekranach ale jeśli ktoś ma to chciałbym na zdjęcia popatrzeć :)pozdrawiam wszystkich serdeczniePiotr - warwick
Gość Napisano 15 Lipiec 2003 Napisano 15 Lipiec 2003 ch to ciekawe przejrzałem troche fotek NA KTÓRYCH BYŁY CZOGI MALOWANE ZIIMERITEM ale ekrany nie były ruszane , na jednym tak wygląda jak by osłona wiezy była pomalowana fotke dam wieczorem. ale zobacz albo zapytaj facet jest maniakiem IVhttp://ourworld.compuserve.com/homepages/willphelps/Album0000047.htm
Rumburak Napisano 16 Lipiec 2003 Napisano 16 Lipiec 2003 Nie jestem na 100 proc. pewien ale wydaje mi się, że nakładanie zimmeritu na blachy Schurtzen byłoby bez sensu. Bo przecież zimmerit miał chronić przed przyczepieniem do czołgu miny magnetycznej przez żołnierza piechoty z ładunkiem przeciwpancernym w ręce. A jak by se koleś taką minę przykleił do blachy Schurtzen to co by to dało? Nic. Gdyby mina wybuchła, to mogłaby jedynie zniszczyś blachy osłonowe. A one właśnie po to były, żeby neutralizowały uderzenia pocisków, a jak trzeba to pewnie też wybuchy czegoś innego np. granatów, pancerzownic, rusznic. Podsumowując: Wydaje mi się, że nie nakładano zimmeritu na blachy Schurtzen (nie wiem czy tak to się pisze) bo to nie miałoby sensu.
Marek Jaszczołt Napisano 16 Lipiec 2003 Napisano 16 Lipiec 2003 Może to i nie miało sensu, ale rzeczywiście przez pewien czas nakładano zimmerit na boczne ekrany. Są zdjęcia Ausf H, ba nawet na niektórych Ausf G (prawdopodobnie po remontach - bo nieregularne wzory) też go się widuje. Jednak rzeczywiście ktoś poszedł po rozum do głowy i zaprzestano go nakładać na ekrany jeszcze w czasie trwania produkcji Ausf H.Marek
warwick Napisano 16 Lipiec 2003 Autor Napisano 16 Lipiec 2003 a nie masz Marku zdjęcia moze jakiegoś??
okejos Napisano 16 Lipiec 2003 Napisano 16 Lipiec 2003 mam taki rysuneczek mam nadzieję ze robiony na podstawie jakiś danych... a fotka mi sie nie chciała załadować jutro wsadzę z rana
warwick Napisano 16 Lipiec 2003 Autor Napisano 16 Lipiec 2003 hmm wlasciwie to szukam zdjęcia (rysunku) czworki z ekranami pokrytymi zimmeritem... jak by ktoś może miał :)pozdrawiam Piotr - warwick
Marek Jaszczołt Napisano 16 Lipiec 2003 Napisano 16 Lipiec 2003 cóż jako że jestem leniwy wskarzę np zdjęcie z Militarii #147 str 65. W Encyklopedii" Chamberlaina, Jentza, Doyla jest również bardzo ładne zdjecie. To Jeżeli chodzi o rególarny układ. Ręcznie robiony spotyka się głównie na zdjęciach IV z Włoch - PzD 26 ?Marek
okejos Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 tutaj widac , moze nie najlepiej pokrycie ale tylko osłon wiezy.
Marek Jaszczołt Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 A tak przy okazji zdjęcie 'polowego'nałożenia na PzIV - na ekranach eyglądało to podobnie.Marek
warwick Napisano 17 Lipiec 2003 Autor Napisano 17 Lipiec 2003 dzięki serdeczne wszystkim - oto mi właśnie chodziło :) pozdrawiam Piotr - warwickP.S. a tak przy okazji jak by ktoś coś jeszcze miał to ja bardzo chętnie ...:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.