blezor Napisano 1 Kwiecień 2006 Autor Napisano 1 Kwiecień 2006 Jak to bylo na wojnie?Zolnierze dostawali jakies pieniadze za walke?A jak ktos zginal,to czy rodzina cos dostawala w ramach odszkodowania cokolwiek?i w jaki sposob byly zawiadamiane rodziny o smierci syna,meza lub ojca?Jak to jest z tymi pieniedzmi,ile dostawal taki zwakly wojak,a czy wyzej ranga to wiecej?Czy byly jakiespremie"?A po wojnie?-dostawali pieniadze,czy jakies ziemie,czy co?Taka zwykla zyciowa rzecz,a jednak mnie to ciekawi jak to bylo,jezeli ktokolwiek wie jak to bylo w czasie ostatniej wojny-to procze o odpowiedzi-pozdrawiam
blezor Napisano 1 Kwiecień 2006 Autor Napisano 1 Kwiecień 2006 ...no dokladnie to interesuje mnie nasze Wojsko Polskie.
kokesh Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 Czereśniak z,, Czterech Pancernych''za Studzianki dostał asygnatę na drewno, pieniądze nie miały wtedy żadnej wartości. Pieniądzem był np.bimber ...[ot i grosz nam się kończy ,powjedział Pawlak do syna w ,,Samych Swojch'']takie to były czasy...Pozdro...
Leuthen Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 Oczywiście, że żołnierze WP dostawali żołd (to chyba nie jest dziwne?). Jednakże podczas kampanii wrześniowej 1939 r. było nieco większe problemy na głowie, niż pobieranie żołdu. Spotkałem się z polskimi relacjami, że przed kapitulacją niektórych zgrupowań WP wypłacano żołnierzom zaległy żołd (a może nawet coś więcej? :-) ) - pieniądze te bywały przydatne przy powrocie jeńców w rodzinne strony, gdy jeszcze honorowano złotówki, bo nie było innej waluty :-)Coś więcej mógłbym powiedzieć o żołdzie w Wehrmachcie, ale skoro interesuje Cię tylko WP, to na tym poprzestanę.PozdrawiamLeuthen
blezor Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 To opowiedz o wyplatach w wehrmachcie,interesuje mnie to jak to bylo w czasach ienormalnych"czyli podczas wojny.
acer Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 Pamiętacie Polskie Drogi" ?Niwiński i Kuraś całe worki pieniędzy, jeszcze w arkuszach, wieźli. Urzędnikom państwowym powołanym we wrześniu 1939 roku do WP /leśnicy/, od razu wypłacono z góry dwie pensje na wrzesień i październik, i w tym wypadku rozwiązano problem żołdu.Czytałem że w Armii Niemieckiej, dla żołnierzy walczących na najtrudniejszych i najbardziej zagrożonych odcinkach frontu wypłacano wyższy żołd niż zołnierzom na pozostałych spokojniejszych odcinkach frontu. Tu konkretnie w roku 1944 na froncie wschodnim, żołnierze niemieccy broniący pozycji Melitopolskich dostawali na południowym odcinku frontu najwyższy żołd. Ciekawy jestem opinii czy tak naprawdę było.
Boruta Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 We wrześniu z żołdem było różnie. Był wypłacany często przed kapitulacją, sumy były różne, no i był problem, jak kasy nie było, bo zaginęła, to wtedy nikt nic nie dostał.Pozdrawiam
Leuthen Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Kilka słów o żołdzie w Wehrmachcie, a konkretnie to o podwodniakach...Kriegsmarine miała wyższy żołd niż wojska lądowe (Heer). W czasie wojny podwodniacy otrzymywali specjalne dodatki za podwodność" - oficerom przysługiwały 4 marki, podoficerom starszym 3, podoficerom młodszym 2,5 a szeregowym marynarzom 1,5 marki za każdy dzień, w którym okręt znajdował się w morzu. Dodatki pokładowe i wyżywieniowe były także podwójne w stosunku do okrętów nawodnych.[w 1937 r. żołd podoficerów młodszych (mat, starszy mat) 110-160 marek. Dodatek pokładowy za służbę na okręcie podwodnym wynosił 15-20 marek. Dla porównania - średnia płaca miesięczna w przemyśle wynosiła 108 marek. Samochód Volkswagen kosztował ok. 1000 marek, pistolet P 38 - 31 a pistolet Parabellum - 35 marek]. Źródło: Witold Głębowicz, U-Booty i ich załogi [bez miejsca i roku wydania], wyd. Lampart, s.49
Darek419 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 W 1939 r w chwili wybuchu wojny żołnierzom zawodowym żołd wzrastał dwukrotnie,były sytuacje gdzie -zawodowcy-cieszyli się z wybuchu wojny będą po prostu więcej zarabiać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.