sloneczny Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 Proszę o identyfikację. Jedyny napis to MARTIN 90Nie widzę żadnej próby, ale jest dosyć ciężka.
sloneczny Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 Tak, wyraźny. Tego już próbowałem ;) dlatego domyślam się że to srebro. Ale czy na pewno?
sloneczny Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisałeś że rzymają próbę" jak sprawdzić czy moja łyżka trzyma próbę?
sloneczny Napisano 1 Kwiecień 2006 Autor Napisano 1 Kwiecień 2006 Czy jest tu ktoś kto się zna na łyżkach?
artur23_2005 Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 Witam.Zainteresował mnie ten temat,gdyż od jakiegoś czasu zaczołem sie interesować wyrobami ze srebra,ale wiedzy na ten temat nie mam zbyt wielkiej.Dopiero zaczynam.Podzielę sie za to pewną uwagą.Namietnie obserwuje aukcje Alegro z tematu srebra.Zauważyłem tam,że przedmioty(głównie łyżeczki,noże widelce)z taką samą pieczątką 90 jak u ciebie,czesto znajdują się na aukcjach.Ich ceny są bardzo niskie w porównaniu z podobnymi wyrobami cechowanymi 900 800 itd i zazwyczaj nie znajdują żadnych odbiorców.Z tego wnioskuję iż przedmioty te są wyrobami ze śladową ilością srebra badź są posrebrzane.Ale to tylko taka moja uwaga.Chętnie sam się dowiem czegos na ten temat.Pozdrawiam.
beyo Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Łyżeczka jest tylko posrebrzana. Liczby w przedziale 30-100, które spotyka sie na sztućcach wyrażają bodajże grubość powłoki srebra w mikronach.
Henryko Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 Witaj ! Jest to srebro...a przynajmniej po srebrzona łyżeczka...Pozdrawiam Henryko
sloneczny Napisano 1 Kwiecień 2006 Autor Napisano 1 Kwiecień 2006 No tak, tylko czy to jest czyste srebro czy tylko posrebrzona łyżka? Jak to sprawdzić nie uszkadzając? Czy może to być srebro bez próby?
kokesh Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 Raczei nie,posrebrzane z próbą srebra jako fałszywka zdarzają się . Złotnik wytwarzajac łyżeczkę ze srebra nie wybijając próby musiał by być idiotą lub filantropem. Pozdro...
DarekD Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 Mam znajomego złotnika który nie cechuje swoich wyrobów (przynajmniej ze złota, bo takie dla mnie wykonywał).Powodów nie znam.Trzymają próbę (sprawdzone). Jeśli chodzi o łyżeczkę niestety nie pomogę.PozdrawiamDarek
sloneczny Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 Proszę o identyfikację. Jedyny napis to MARTIN 90Nie widzę żadnej próby, ale jest dosyć ciężka.
sloneczny Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 Dla orientacji, bo wygląda na łyżeczkę od herbaty.
Pytanie
sloneczny
Proszę o identyfikację.
Jedyny napis to MARTIN 90
Nie widzę żadnej próby, ale jest dosyć ciężka.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.