Skocz do zawartości
  • 0

Czy to srebro?

sloneczny

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Zainteresował mnie ten temat,gdyż od jakiegoś czasu zaczołem sie interesować wyrobami ze srebra,ale wiedzy na ten temat nie mam zbyt wielkiej.Dopiero zaczynam.Podzielę sie za to pewną uwagą.Namietnie obserwuje aukcje Alegro z tematu srebra.Zauważyłem tam,że przedmioty(głównie łyżeczki,noże widelce)z taką samą pieczątką 90 jak u ciebie,czesto znajdują się na aukcjach.Ich ceny są bardzo niskie w porównaniu z podobnymi wyrobami cechowanymi 900 800 itd i zazwyczaj nie znajdują żadnych odbiorców.Z tego wnioskuję iż przedmioty te są wyrobami ze śladową ilością srebra badź są posrebrzane.Ale to tylko taka moja uwaga.Chętnie sam się dowiem czegos na ten temat.Pozdrawiam.
Napisano
Łyżeczka jest tylko posrebrzana. Liczby w przedziale 30-100, które spotyka sie na sztućcach wyrażają bodajże grubość powłoki srebra w mikronach.
Napisano
Raczei nie,posrebrzane z próbą srebra jako fałszywka zdarzają się . Złotnik wytwarzajac łyżeczkę ze srebra nie wybijając próby musiał by być idiotą lub filantropem. Pozdro...
Napisano
Mam znajomego złotnika który nie cechuje swoich wyrobów (przynajmniej ze złota, bo takie dla mnie wykonywał).
Powodów nie znam.
Trzymają próbę (sprawdzone).
Jeśli chodzi o łyżeczkę niestety nie pomogę.
Pozdrawiam
Darek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie