wiciu_r Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Cześć!Dzisiaj taki wyszedł na poznańskim forcie. Mógłby ktoś przetłumaczyć bo francuski znam tylko z języka :-)Gdzie to bili?Podziękowawszy
Qaz Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Wiciu, na którym forcie znalazłeś tego franka? Qaz
Ilkenau Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Praca, Rodzina, Ojczyzna - 1 frank", Państwo francuskie" - moneta emitowana przez rząd w Vichy, ze względu na rocznik prawdopodobnie jedna z ostatnich.
wiciu_r Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 Dzięki!Ciekawe jak zawędrowała na poznański fort, boratynki i solidy są tam chyba z racji nawiezienia ziemi na budowę fortu ale ten mnie zaskoczył chociaż szwedzkie 5 ore ze stulpnagela też jest ciekawe.
Boruta Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Niemcy zgubili jak się tam bronili.Pozdrawiam
pedro Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Tez takiego kiedyś wykopałem tylko juz nie pamiteam gdzie :)jest to cos warte? pozdro
grba Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Wyemitowano 1 frankówek 1944r. 74 859 005 szt, średnica 23 mm, aluminium, waga 1,30 g, bito 769 szt. z kilograma aluminium.Na awersie podwójny topór (godło Vichy)osadzony na buławie marszałkowskiej ozdobionej 10 pięcioramiennymi gwiazdkami, u góry której napis S. PACIS, a u dołu PETAIN.Mennica Castelsarrasin - C z lewejRytownik Lucien Bazor - LB z prawejByły po wojnie niszczone jako znak hańby, stąd cena uzyskana za ten egzamplarz - 371 euro:http://www.cgb.fr/monnaies/vso/v25/gb/monnaiesgb7027.html
Ilkenau Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Za słabo znam francuski, żeby doczytać, dlaczego akurat ten miałby być wart aż tyle, chociaż szczerze tego wiciowi" życzę. Widziałem te monety w cenach 2-5 euro.
wiciu_r Napisano 6 Kwiecień 2006 Autor Napisano 6 Kwiecień 2006 Nie wierzę własnym ślipiom, za tego franka miałbym dostać 500 browarów ??? Człek ze mnie mało chciwy więc bez wyrzutów sumienia oddam go w dobre ręce za 50 kufelków.... Również za granicę :-) Koszty wysyłki biorę na siebie.... Dorzucę też kilo gleby z dołka w którym leżał ten skarb.Czekam na oferty...
grba Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Wybaczcie, chciałem tylko pokazać, że aluminiowa blaszka o wadze 1,3 g może osiągać bardzo dobre ceny.W tym wypadku takie ceny osiągają egzemparze, które nie były w obiegu i są oznaczone znakiem mennicy Castelsarrasin mała literą c; duże C to zupełnie inne ceny. Oto tabela:http://perso.wanadoo.fr/acbon/v49a_franc_1_frc.htm
pig123 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 a ty mam 7 takich w stanie dobrym bo nie kopanym za szafa babci znalazłem hihi ale skarb
wiciu_r Napisano 8 Kwiecień 2006 Autor Napisano 8 Kwiecień 2006 Dzisiaj znalazłem z kolei takiego. Ciekawe czy francuzi tez znajdują naszą walute u siebie. Coś o nim więcej można prosić ?
grba Napisano 8 Kwiecień 2006 Napisano 8 Kwiecień 2006 1 frankowy żeton do automatów z czekoladą, papierosami...Chambre du Commerce de France - Francuska Izba HandlowaCommerce - Handel Industrie - Przemysł Merkury z kaduceuszem w dłoni - bóg kupców i złodziei.
wiciu_r Napisano 8 Kwiecień 2006 Autor Napisano 8 Kwiecień 2006 Dzięki za info, obok leżały opakowania unimilu, pewnie jakis żabojad zapłacił za usługę jak za fajki...:-)
grba Napisano 8 Kwiecień 2006 Napisano 8 Kwiecień 2006 Archeolodzy nazywaka taką sytuację przemieszaniem wartw kulturowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.