Skocz do zawartości

poznański frank

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!
Dzisiaj taki wyszedł na poznańskim forcie. Mógłby ktoś przetłumaczyć bo francuski znam tylko z języka :-)
Gdzie to bili?
Podziękowawszy

Napisano
Praca, Rodzina, Ojczyzna - 1 frank", Państwo francuskie" - moneta emitowana przez rząd w Vichy, ze względu na rocznik prawdopodobnie jedna z ostatnich.
Napisano
Dzięki!
Ciekawe jak zawędrowała na poznański fort, boratynki i solidy są tam chyba z racji nawiezienia ziemi na budowę fortu ale ten mnie zaskoczył chociaż szwedzkie 5 ore ze stulpnagela też jest ciekawe.
Napisano
Wyemitowano 1 frankówek 1944r. 74 859 005 szt, średnica 23 mm, aluminium, waga 1,30 g, bito 769 szt. z kilograma aluminium.

Na awersie podwójny topór (godło Vichy)osadzony na buławie marszałkowskiej ozdobionej 10 pięcioramiennymi gwiazdkami, u góry której napis S. PACIS, a u dołu PETAIN.
Mennica Castelsarrasin - C z lewej
Rytownik Lucien Bazor - LB z prawej

Były po wojnie niszczone jako znak hańby, stąd cena uzyskana za ten egzamplarz - 371 euro:
http://www.cgb.fr/monnaies/vso/v25/gb/monnaiesgb7027.html
Napisano
Za słabo znam francuski, żeby doczytać, dlaczego akurat ten miałby być wart aż tyle, chociaż szczerze tego wiciowi" życzę. Widziałem te monety w cenach 2-5 euro.
Napisano
Nie wierzę własnym ślipiom, za tego franka miałbym dostać 500 browarów ??? Człek ze mnie mało chciwy więc bez wyrzutów sumienia oddam go w dobre ręce za 50 kufelków.... Również za granicę :-) Koszty wysyłki biorę na siebie.... Dorzucę też kilo gleby z dołka w którym leżał ten skarb.
Czekam na oferty...
Napisano
Wybaczcie, chciałem tylko pokazać, że aluminiowa blaszka o wadze 1,3 g może osiągać bardzo dobre ceny.

W tym wypadku takie ceny osiągają egzemparze, które nie były w obiegu i są oznaczone znakiem mennicy Castelsarrasin mała literą c; duże C to zupełnie inne ceny. Oto tabela:
http://perso.wanadoo.fr/acbon/v49a_franc_1_frc.htm
Napisano
1 frankowy żeton do automatów z czekoladą, papierosami...
Chambre du Commerce de France - Francuska Izba Handlowa
Commerce - Handel Industrie - Przemysł
Merkury z kaduceuszem w dłoni - bóg kupców i złodziei.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie