Skocz do zawartości
  • 0

proszęo id

cukierrro

Pytanie

Napisano

witam jestem tu nowy ostatnio cos takiego mi wpadlo przypadkowo " w rączki i tu moja prośba o dentyfikacje tego - czy podobne to do bagnetu lub czegos w tym rodzaju czy to nawet nie leżało koło bagnetu:P
Bo swoją drogą widać że sporo leżał w ziemi na tyle narazie mi sie udało go oczyścić - fotka niestety robiona telefonem jak bede mógł to dodam lepszą, narazie proszę o bardziej ogólną ident.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hahaha opcja z bizonem mi majbardziej pasuje heheh tylko stawiac aukcje na allegro - zapasowe czesci tanio heh a tak wogole to fnt znaleziony w takim wiekszym okopie na czolg - okopany z 3 stron z czwartej lekkka gorka - wyjazd, sladow zadnej swini czy to polskiej czy inej w okopie nie bylo pozdro
Napisano
Nie jest to z pewnością żaden nóż bojowy (uwzględniając w tym różnego rodzaju Lanfsaxy, Scramasxy, puginały póżnośredniowieczne itd) ani bagnet. Wydaje się że przeznaczeniem tego narzędzia (bo nie jest to broń) jest użycie w rzeżni. Jest to oczywiście moje subiektywne zdanie i mogę się mylić.
Pozdrawiam
Napisano
pawlik - noz kuchny to to raczej nie jest bo jak pisalem wyzej ostrze nie jest rownej grubosci czyli cale plaskie ale ma oplywowy ksztalt z najwieksza gruboscia wzdluz srodka ostrza ( brzegi najciensze) a takich nie widzialem do marowania maslem, pozatym otwory nic nie przesadzaja - m.in. bagnety mialy takie same dziurki" pzdr :D
Napisano
cukierro- a dodaj jeszcze info, czy opływowy kształt ma z jednej strony, a zdrugiej jest płaskie, czy opływowy kształt ma z obu stron (to ważne) :-)
Napisano
jacenty - myslisz ze te dziurki sa wielkie? to moze ostrza byly mocowane do rekojesci na pinezki?? :P:D pozdro ps. moze zdjecie nie oddaje wielkosci +j/w ulamany wiec nie kompletny wymiar
Napisano
Obiekt wygłąda jak by miał z 1000 lat gdtby nie te otwory na rękojeści,widać w nich wiertarkę, takie równiutkie. poddaj to coś elektrolizie to może jakieś skojarzenia się pojawią. Pozdro...
Napisano
i ponawiam swoje pytanie do expertow - mianowicie was ist das? czy to podobne do bagnetu jesli tak to jaki to moze byc bo jak wida zadnych zlobien nic w tym stylu....
Napisano
Rzeczywiście trochę dziwoląg. Nie jest to średniowiecze (otwory)- chyba, że otwory nawiercone były bardziej współcześnie (nie wiem kto i po co).
Jeśli ułamany, więc może to być rodzaj bagnetu,sztyletu lub noża (z drewnianą rączką). Może to być czyjaś indywidualnie wymyślona konstrukcja, dopasowana do potrzeb...a, że poleżało w kwaśnej glebie... :-)
Napisano
Masz rację, ale cukierro ma przedmiot...znalazł go w określonym miejscu...w określonej sytuacji...i pewnie jego skojarzenie było takie a nie inne, a to już pierwsza wskazanka"...
Z tego co wyczytałem to cukierro penetruje okolice poaustryjackie...
Oczywiście niektórzy znajdują drut i krzyczą że to z zasieków, ale nie podejrzewam go o to...
Nie wykluczam, iż ktoś na szlifierce zrobił np. sztylet do szlachtowania tuczników...
Dla niewtajemniczonych-(dzieci nie czytać!!!) sztuka polega na tym, aby zwierzę nie cierpiało, trzeba było trafić prosto w serce i do tego niektórzy używali bagnetów i takich tam...gdzie trzeba było dobrego kłujca a nie brzytwy czy noża :-)
Napisano
PS. Małe sprostowanie- niestety zwierze i tak cierpiało, ale krócej umierało czyli krócej się męczyło...
Głupie- ale takie życie...:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie