Skocz do zawartości

Buehehehe- księgarnia Odkrywcy

Vilkaloki

Rekomendowane odpowiedzi

tzw. chłit martetingowy" , nawet w samych recenzjach pisza iz autor jest kontrowersyjny, czyli gwarantowana wysoka sprzedaz, a patrzac po cenach...no na pewno beda do przodu. sam z checiabym cos z tego przeczytal, ale nie na moja kieszen.
swojego czasu w polsce drukowali majn kampw" slynnego adasia, ciekaw jestem jak sprzedaz?!

Panowie, książki DI przeczytałem wszystkie dostępne na polskim rynku i mam na ich temat kilka uwag, może Was szanowni zainteresują:
1.zawierają bardzo dużo materiałów źródłowych z odnośnikami do literatury tematu i nie tylko
2.wg autora część fotografii jest publikowana po raz pierwszy
3.autor zastosował godną podziwu metodę nauki języka niemieckiego (ciężka praca jako robotnik) w celu lepszego rozumienia języka nie tylko na poziomie tkzwanym literackim
4.ma naprawdę świetne pióro - nawet cegły typu Wojna Hitlera czyta się naprawdę jednym tchem...
Dlatego stawiam wniosek:
-książki DI warto, a nawet trzeba czytać (oczywiście dotyczy to osób badających temam a nie miłośników komiksów S Hassela) mając cały czas na uwadze , że w niektórych kwestjach autor jest delikatnie mówiąc dość tendencyjny...
pozdro

to bardzo zgrane więc chyba nie warto...twierdzenie, że Hitler nie wiedział o h.? Byłoby ok gdyby pozostawił swoją tezę na etapie ie widziałem dokumentów które potwierdzają,że wiedział".Sądzę, że wyrok sądu na neutralnym dość terenie jakim jest Austria można uznać za wiążący...?

Ja też czytałem wszystkie i chętnie posłucham kogoś kto mi powie co tam jest takiego, że nie powinienem tego brac za prawdę. Dużo czytam o latach przedwojennych w Europie i chetnie posłuchałbym takich uwag.

A twierdzenie czy Adolf wiedział czy nie... to chyba nie jest jakos eksponowane np. w Wojna Hitlera" poza wstępem od autora.

W Goebbelsie" jest za to jawnie napisane że nie wiedział o nocy kryształowej, albo ze nie był pomysłodawcą i tu jestem ciekaw jak było.

Tez ciekaw jestem czy naziole coś mieli współnego z podpaleniem Reichstagu, bo tu DI nie stwierdza nic jasno. I nie jest to jedyny autor co ma takie wątpliwości.

Na początek te 2 kwestie, ale poza tym mnóstwo innych np. broń atomowa niemiecka (niby według DI produkowali bardziej paliwo do reaktora niż do broni atomowej. No i czy są tu jakieś niescisłości w faktach.

O Norymberdze" i Wojnie Rudolfa H." nie wspomnę bo mnie zaraz zlinczują sieciowo znowu.

Dodam że nie interesują mnie artykuły, wykłady, przemówienia D.Irvinga ani to co mówi o Polakach Ojcu Świętym itp itd, chyba ze jest to w książkach wydanych w Polsce i po Polsku.

to czego dotyczą wątpliwości jest dość fundamentalne nie sądzisz?Czy słychałbyś geografa który by twierdził ,że nie ma Afryki?Jest pewna granica tak zwanego własnego zdania...Mnie najbardziej podobała się Wojna Hitlera, w Norymberdze irytowało mnie odwoływanie się do ycerskości Goeringa podziwianej przez uciesniony naród niemiecki" - bo ten rycerski Goering wydal rozkaz bombardowania Warszawy, co mnie wydaje się mało rycerskie, tym bardziej, że już w ksiażce o Dreźnie (Drezno) odżegnywał od czci i wiary zbombardowanie miasta które nie miało znaczenia strategicznego. Jego Goebbels jest bardziej ludzki niż żona Goebelsa (Goebbels mózg trzeciej żeszy)...generalowie w Wojnie generałów są powierzchownie potraktowani itd.natomiast pióro ma lepsze niz A.Bullock (Hitler studium tyranii, Hitler i Stalin zywoty równoległe,J.Fest (Hitler, Speer), ale zdecydowanie gorsze niż Kershaw (Hybris i Nemezis) najlepsza biografia Hitlera jaka wg mnie powstala,Z kolei można powiedzieć , że i ona nie była obiektywna bo Kershaw to Żyd i tam można by dalej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie