Skocz do zawartości

BORYSZYN 2006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W 1000 % zgadzam się z postem Hansa.
Apeluję tylko do Polsamola i innych krytykantów aby raczyli nas wszystkich poinformować gdzie i kiedy (mam nadzieję że jeszcze w tym roku) odbędzie się ta inscenizacją z Pantherami, Tigerami (mam nadzieje że oczywiście Królewskimi), nie wspomnę już na takie szczegóły jak FW, JU czy ME.

A wracając do Boryszyna - moim zdaniem jeżeli chodzi o samą inscenizację było super.
Wadą była tragiczna ochrona ale to już raczej sprawa gminy.
No i ta interwencja straży pożarnej (ale co? mógł się zapalić las...).
Pozdrawiam serdecznie wszystkich uczestników i wszystkich tych którzy nam pomogli.
  • Odpowiedzi 162
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No własnie!
Czekam na reko jakie zorganizuje i zrobi polsmol a wtedy ja na nim nie zostawie suchej nitki...ot tak, dla zasady...

Pozdrawiam wszystkich z placu boju!

PS.
Dobrze, ze polsmol nie zauważył, że trawa nie była skoszona :))
a może zauważył, ale jakoś mu głupio to wytknąć...

żart.
Napisano
Panowie chciałbym tylko wtrącić że użycie jednego z BTR-ów(tego z gwiazdą)i cholowanej przez niego na pierwszym zdjęciu armaty ZIS-3,było możliwe tylko dzięki bardzo bliskiej współpracy LTRH z Lubuskim Muzeum Wojskowym w Drzonowie.Może za kilka lat,dzięki rozwijaniu takiej współpracy między różnymi GRH i różnymi muzeami(inne grupy i inne muzea też współpracują)możliwe będzie zobaczenie w Polsce orginalnych pojazdów z epoki.
Czego Wam i sobie życzę,
pozdrawiam
kruszyna-LTRH
Napisano
Witam
Miałem okazję być trzeci raz na Boryszynie (jako pojedyńczy element widowni) i krótko mówiąc rekonstrukcja była ok. Jedna uwaga z punktu widzenia widowni na przyszłosć - może warto zrobić rekonstrukcję na miejscu gdzie swoje możliwości pokazywały terenówki - plac znajduje się w niecce i widownia mogłaby oglądac przedstawienie z okolicznych wzniesień a tak niestety każdego omijała jakaś część akcji - (ale to uwaga tylko dla organizatorów)
z pozdrowieniami
Napisano
Gwoli ścisłości:
nasza impreza w Borzyszynie nie jest
rekonstrukcją historyczną,
tylko INSCENIZACJĄ BATALISTYCZNĄ.
Myślę, że to istotny szczegół , i nie należy mylić obu tych ciekawych zjawisk przyrodniczych.

Pzdr dla towarzyszy broni i dzielnych przeciwników,
Hansdekawka (LTRH).
Napisano
POLSMOL masz rację!!!! jak można dopuścić żeby: BTRy robiły za sdkfz 251,a BTR po stronie Polskiej to już niewiem za co robił,wojsko obu stron biegało w jakichś wstrętnych mundurach powajennej produkcji,broń w więkrzośći również była powojenna (widziałem mosina z 1953r)o AK47 już nie wspomne nawet T34 był powojenny a o Angielskim sam.panc Ferret czy sam.Gaz69 i Gaz51 też powojennym lepiej nie wspominać!! ALE NIE MARTWCIE SIĘ WSZYSCY! kolega POLSMOL załatwi nam i od teraz rekonstruktorzy ku uciesze tłumów będą biegać nago co pewien czas symulując wystrzały (tratatatata) kierowcy biegając będą robić Wrrrrrrr..... Powodzenia kolego POLSMOL i czekamy na tą prawdziwą rekąstrukcje z Panterami itd.!!! Żeby nie było niedomówień jestem właścicielem BTRa A IMPREZA I TAK BYŁA SUPER!!!!!!!!!!mimo Polsmola :-)
Napisano
Można by wiele nocy przysiedzieć przy kompie rozwodząc się nad tym, że nie możemy na inscenizacjach biegać w oryginalnych mundurach, albo że fajnie by było gdyby w inscenizacjach brały udział oryginalne pojazdy, a jeszcze fajniej by było gdyby tak z oryginalnego panzerfausta wysadzić oryginalną panterę, i jeszcze żeby oryginalny ss-man biegał z ogniem (koniecznie z wafenamtami !!!) na głowie po polu ... oj fajnie by było ... tylko że to fantazja ... co innego zlot, czy taki choćby motobajzel w Łodzi, gdzie można sobie pochodzić w fajnych klamotach, a co innego pole. Nie wyobrażam sobie jak ktoś forsuje wodę w oryginalnym mundurze, jak to było w maju rok temu w Boryszynie, albo kilka miesięcy później w Poznaniu, lub też czołga się w oryginalnej bluzie M-36 albo kangurku 60-cio letnim. Jeśli ktoś ma oryginalnego sturma na chodzie i chciałby postrzelać i popozować do fotek z tymże, na pewno będzie lepiej wyglądał niż z kałachem. Chętnie poznałbym kogokolwiek kto ma legalnie do własnej dyspozycji strzelającą broń automatyczną z epoki i pobiegałby z nią na inscenizacji ... zapewne każda impreza dla kogoś takiego była by otwarta, czy to Boryszyn, czy Wyry, czy Bzura czy imieniny sołtysa w Pikutkowie. Póki co, wszyscy jesteśmy skazani na filmówkę, wojsko polskie, policję w małym stopniu na prywatne zbiory ... no i na własne wyczucie co ujdzie a co już jest przegięciem. Każdego razi co innego, ja na przykład ubolewam widząc czeskie manierki przy chlebakach WH, ale jeszcze bardziej widząc oryginały targane po trawie ... i bądź tu mądry ... Cieszmy się tym co mamy, dążmy, aby było jeszcze lepiej, a na inscenizacjach nie mądrujmy się tylko puśćmy wodze wyobraźni, niech gaziki robią za czapajewy, M"-ki i K"-śki za BMW a przymaskowane powojenne tanki i armaty za oryginały. Czyż na takich imprezach nie jest ważniejsze poczucie tego, jak słońce praży przez sukienny mundur, albo jak proch odkłada się na policzkach, lub co oznacza eksplozja kilka metrów obok ??? Jak zauważył Hans, to nie rekonstrukcja a inscenizacja ... pooglądajcie sobie współczesne wojenne filmy, ile tam jest fantazji ...

Sebastian Mizerski
w-ce prezes LTRH
Napisano

Jak napisał Willi, BTR-y bywają i na innych rekonstrukcjach, ale takich krasnoarmiejców jak w TGRH nie spotkacie nigdzie ... nawet w Rosji już takich nie produkują

Napisano
A o REPLIKACH mundurów i wyposażenia to nie słyszeliśta? Jak to jest, że tyle imprez w Polsce trzyma poziom a wy nie możecie? Te żałosne wymówki o nie mam tygrysa" nie ukryją prostej prawy, że po prostu nie wiecie o co chodzi w rekonstrukcji albo nie potraficie zorganizować porządnej imprezy rekonstrukcyjnej. „Jak nie potrafisz to nie pchaj się na afisz”.

OT-810 jest kompromisem a BTR to zwykła porażka.

I jeszcze jedno. Jak ja zrobię rekonstrukcję na której fiat punto będzie robił za Kubelwagena a rura z pleksi (pomarańczowa) za bazookę to przyjemniej nie będę udawał głupa, że niby wszystko jest OK.
Napisano
Tak krasnoarmiejcy bardzo realistyczni tak mnie jeden nadepnął ze jeszcze mam siniaka :) heheh i to nie żadna podrób codziennie zmienia kolor :)
Impreza była super a kto nie był niech żałuje tylko zdjęć cos mało :(
Napisano
A czy szanowny kolagen polsmol był na omawianej imprezie czy tylko po fotkach wnioskuje że była mało realistyczna ??
Napisano
A i które to imprezy trzymają poziom ? bo z tego co widziałem wszystkie zostały mniej czy więcej objechane
Napisano
Nie było mnie tam. Wnioski wyciągam ze zdjęć.
Nie ma (jeszcze) imprezy idealnej, ale porównywanie Wyr czy Bzury z tym to pomyłka. TOTALNA!
Napisano
To jak można ocenia imprezę po zdjęciach ? które nie oddają atmosfery całego pokazu. Poza tym nie oszukujmy się budżety podanych imprez nie są takie same
Napisano
koloego polsmol, pomarańczowe rury z pleksy to chyba sam dmuchasz, jak się nie znasz to jak ty to napisałeś ?? nie pchaj się na afisz ?? To o czym piszesz to rura ze spienionego PVC, stosowana w kanalizacjach sanitarnych ... co do kopii to szkoda że nie byłeś, nie obejżałeś tylko nabijasz się z fotek kolesi którzy nie brali udzialu w inscenizacji tylko robili sobie na jej tle fotki. Darłowo pełne jest takich pajaców ... a wrześniowe mundury z KBW to takie fajne są ?
Napisano
Większość niemieckich mundurów na tej imprezie to repliki z Hero, Sturma, nie wiem jak Rosyjskie, ale pewnie też nie z Triunfa były bo nie wyglądały, osobiście najfajniej moim zdaniem wyglądali koledzy porobieni na folkszturm, o którym często zapomina się na imprezach, a to przecież koniec wojny ... jakbyś pomyślał to byś zauważył że w tytule działu jest inscenizacje",

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie