Skocz do zawartości

Koreańczycy z Korei Północnej

acer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzieliście TV ? - W Gdańsku w Kolebce Solidarności jest filia północnokoreańskiego obozu pracy" firmy żeby lecieć po kosztach najeły do pracy spawaczy /i nie tylko/ z Korei Północnej. Myślałem że plakaty KIMA to tylko w necie i Ambasadzie a tu pokazali kola który pracuje w Gdańsku i nad biurkiem miał portrety KIMA, i innych. Żeby w Polsce ?
Przecierałem oczy ze zdumienia.
Napisano
Śmiem twierdzić że nie ma kogo żałować.Żeby wyjechać z Korei trzeba najpierw być zagożałym komunistą i być zasłużonym dla partii-(patrz PRL lata 70-te).A ten co miał portrety swego przywódcy najprawdopodobniej wróci do Korei dalej służyć reżimowi.Jeżeli mógł tam na tyle się wykształcić żeby wyjechać do pracy biurowej za granicę to także jego rodzina musiała być politycznie poprawna" oraz zasłużona" dla kraju.Nie zawsze to co widzimy jest takie jak myślimy.Pozdrawiam.
Napisano
takie obozy pracy masz wszedzie wokół siebie -otwórz oczy ,zobacz ludzi pracujących od switu do nocy w róznych Biedronkach na budowach i innych tympodobnych za 600 zł na miesiąc
Napisano
inna sprawa to długo zyje na świecie i nie przypominam sobie abym zył w jakimkolwiek reżimie -chyba że jakis byl ale ja o tym nie wiedziałem -tak samo ci koreańczycy nie wiedza ze żyja w reżimie .90% Bialorusinów wdzięczna polskim oszołomom za mieszanie się w wewnetrzne sprawy ich kraju zagłosowała demokratycznie za swym ezimem"
Napisano
Niestety Lokomotywa ma rację.W północnowschodniej Polsce praktycznie każda popularna praca jest za najniższą krajową lub na czarno.I to w kraju demokratycznym,60 lat po (podobno) wygranej wojnie.Tylko o tym się nie mówi.I tak będzie jeszcze bardzo długo.U nas kraj jest dla rządzących a co dopiero w Korei i dlatego pracują za kilka euro,-w Korei to podobno majątek"-tak twierdziła telewizja.A cóż anaczy 600 złotych w krajach zachodnich?.To samo co euro zarabiane w Polsce a wydawane w Korei.
Napisano
Zgadzam się, za te 600 zł to powinni niektórzy wisieć. Sukinsyństwo.

Kolesie z Kolebki, jak piszesz Lokomotywa, chyba jednak wykończą konkurencję - podobno naprawdę mają płacić Koreańczykom po 20 euro miesięcznie. Wierzyć się nie chce.
Napisano
A wiecie Panowie i Panie dlaczego u nas jest bieda i dlaczego każdy ma jakieś problemy?Wyjaśnił mi to kiedyś pewien nasz poseł do Sejmu-jak był po x głębszych:gdybyście już mieli pieniądze, dobrą pracę,dom dwie kochanki itd to czego byście chcieli?...........WŁADZY.Byście kandydowali do Sejmu Senatu ,na Radnych...a co gorsza czasami by was wybrali i ktoś z nas rządzących musiałby odejść.A dopuki myślicie co do garnka jutro włożyć albo jak opędzić się od problemów to MY rządzimy a wy jesteście od tego żeby pracować. Czuwaj-to odemnie.
Napisano
Witam

Mają im płacić nawet 15 euro za miesiac. Przy czym mają pracować po kilkanaście godzin dziennie. Co ciekawe 2500 złotych idzie na konto Koreii Połnocnej. A tak w ogóle to mój przyjaciel zarabia w Irlandi przy prostej fizycznej pracy 12 euro na godzine :(
Napisano
No ile kto zarabia w Polsce zalezy tylko od nas samych. Jak chcesz zarabiac 10.000zl miesiecznie to nic nie stoi na przeszkodzie zeby tyle u nas zarabiac, tylko trzeba chciec a nie narzekac. Moj kumpel pracuje godzine-dwie dziennie i zarabia wiecej jak 10.000zeta na miech no ale on nie narzekal nigdy tylko robil swoje :) Narzekanie wynika tylko i wylacznie z tego ze czlowiek sobie nie radzi i probuje zwalac wine na rzad, politykow itp. myslac w ten sposob daleko sie nie zajdzie. Mi sie podoba tutaj w Polsce i nigdzie nie zamierzam wyjezdzac :)
Napisano
MaRaS_ZG - a ja mam okolo 3000 za kilka pobytów na kilku budowach -wiec srednia jest wysoka ale to nie zmienia faktu ze pracuja ludzie za 2,5 zł na godzine
Napisano
Bo dzisiaj sie nie zaglada do cudzych portfeli tylko do swojego Lokomotywa :P Jak ty bedziesz zarabial 600zl na miech to nikt nad toba sie nie bedzie uzalal, teraz kazdy musi myslec o sobie.
Dobra mozna konczyc ten temat bo dyskusja rozmija sie z glownym tematem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie