Skocz do zawartości

Co może zdziałać prosty ładunek-płapka

Fiodor

Rekomendowane odpowiedzi

Fiodor i wlasnie o tym mowie, nie mozna powiedziec ze kazdy arab to dzikus, nie mniej jednak wystarczajaca duza ilosc aby tak o nich mowiono. To tak jak z bandytami na stadionach, jest ich malo ale sa najglosniejsi :)
Trzeba pamietac ze Bush stracil duze poparce w kraju, jakby nie patrzec to 2500 zolnierzy zginelo i wiele tysiecy zostalo rannych. Chcialem tylko uzmyslowic roznice jesli chodzi o okupacje np. Polski w czasie wojny ktora byla generalna gubernia a np. Irakiem, Irak ma swoje wojsko, policje, rzad, itp. I cale szczescie jeszcze sa tam amerykanie, bo naprawde nie trzeba miec duzej wyobrazni co by sie stalo gdyby nie bylo tam sil stabilizacyjnych. Sunnici, szyici i inne grupy zamieszkujace Irak by sie wyrznely na wzajem. Amerykanie ponosza za to najwieksze koszta zarowno pod wzgledem ludzkim jak i finansowym. Wiecie ile kosztuje wojna w Iraku ? Ja nie wiem i nie chce wiedziec bo to sa zbyt ogromne kwoty, do tego spadek notowac Busha w kraju i wiele innych nieprzyjemnosci. Ameryka sie dlawi tym konfliktem, nawet tak bogaty kraj nie moze sobie pozwolic na dodatkowa wojne w Iranie czy Komunistycznej Korei. Napewno sa to kraje wysokiego ryzyka Europa sie wtracac i tak tam nie bedzie bo nie stac ja na ponoszenie takich kosztow.
Wole swiatowa okupacje" amerykanow na swiecie niz byc pod skrzydlami arabow, to jest chyba oczywiste ?!

Nie sugeruje sie mediami. Przez 45lat mielismy okupacje radziecka w takim razie, mielismy niby rzad, swoja armie ale mielismy tez obce wojska i to przez 45lat. Tak teraz jest w Iraku. Tylko ze tam walczy sporo emigrantow z innych krajow arabskich, walcza w imie allaha, ameryka i izrael to dla araba najgorsze zlo - tak zostali nauczeni i tak im wpajaja, wiadomo spoleczenstwo tego typu latwo manipulowac. Jednego dnia kochaja amerykanow a drugiego chca ich zniszczyc, lekka paranoja ale takie sa fakty.
Takich krajow gdzie sa amerykanie jest cala masa ! Nawet w afganistanie jakos sobie radza, w pewnych krajach musza byc sily stabilizacyjne dla mnie jest to jak najbardziej logiczne. Mozna przelewac krew w imie faszyzmu, komunizmu, religi i demokracji. Araba europejczyk czy amerykanin nie zrozumie i na odwrot. Cala ta banda arabow ktorzy morduja kogo popadnie to fanatycy, dopoki nie zostanie zlikwidowany ostatni fanatyk to w Iraku dalej bedzie nie spokojnie.

No ludzie nie grzebia po smietnikach na bialorusi a wiesz dlaczego? Bo sa puste hehe :) Bida az piszczy na bialorusi, dla bialorusinow polska to prawdziwe eldorado.

Fiodor, powiedz mi o co walczy ten ruch oporu? Wiekszosc tych ludzi to i tak spoza iraku jest. Gdyby tak jeszcze istnialy kolonie to byc moze bylby tam spokoj, wtedy nawet jeszcze bym rozumial ze walcza o cos a teraz maja tylko jeden cel - zabijac niewiernych :]
W iraku jest okupacja ale terrorystow, a terrorystow sie likwiduje, fakt zdazaja sie pomylki ze strony amerykanow, wiadomo ze nie sa doskonali :)
To ze nasze wojsko tam jest to bardzo dobrze, gdzie by mieli lepsze szkolenie ? Inna sprawa ze i tak wiekszosc roboty wykonuja amerykanie a nasi od czasu do czasu zrobia jakis wyskok, rozbroja bombe, itp. to i tak lepsze niz nasze poligony.
Ruch oporu moglby byc wtedy kiedy byla by prawdziwa okupacja, czyli armia tylko amerykanska, zadnego rzadu, gnebienie ludnosci cywilnej, itp. - dla mnie to jest prawdziwa okupacja.
I tak na koniec, armia iracka nie dalaby sobie rady z terrorystami bez pomocy amerykanow, bo nawet wszystkie sily ktore tam sa nie potrafia sobie z tym problemem poradzic.
W sumie nie ma co dyskutowac bo kazdy i tak bedzie stal przy swoich racjach, wiec mozna zakonczyc ta dyskusje :)

Dyskusja ta nie ma najmniejszego sensu. Nie wiadomo kto te ladunki podlozyl, jedynie widac ze celem sa zolnierze.
macsurf napisal Wiekszosc tych ludzi to i tak spoza iraku jest." Skad to wiesz? Jestes jednym z nich? No chyba, ze myslisz tu o zolnierzach sil stabilizacyjnych. Podejrzewam, ze z tego forum nikt lacznie ze mna, nie ma pojecia co tam sie dzieje a wszystko co widzimy w tv jest ostro przetrzepane przez cenzure. Wystarczy powiedzic, ze dzinnikarz nie wyjdzie z bazy bez pozwolenia wojska, czyli tez wszystkiego nie powie i nie pokaze. A tam szkoda czas tracic na takie dyskusje........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie