Skocz do zawartości

polska amunicja karbinowa - Lebel,Berthier

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z Was może umieścić na forum zdjęcia łusek do Lebela i Berthiera używanych w WP 1914-39 ??? Nakopalem ostatnio trochę łusek na wrzesniowych pozycjach - wyglądają one na pierwszy rzut oka jak mosin ale po ogledzinach nimi na pewno nie są. Wiem jak wygląda Lebel ale nie widziałęm jeszcze łuski Berthiera - pomozcie - no i nie mam mozliwosci zrobirenienia fotki tej łuski.
Napisano
Hmm, wydaje mi się, że Lebel i Berthier miały te same łuski. Napisz lepiej, gdzie kopiesz ;-))
Pozdrawiam
Napisano
A na Góry Borowskie warto by się wybrać?
Pozdrawiam
Napisano
Cześć.
J ma rację.Amunicji 8mm używano:
-karabiny Lebel Mle 1886 i 1886/93 oraz karabinki Mle 1886/93 r-35;
-karabiny Berthier Mle1902,1907,07/15 i 1916 oraz karabinki Mle 1916;
-karabiny samopowtarzalne Mle 1917 i 1918;
-ręczne karabiny maszynowe Chauchat Mle 1915 (RCGS);
-ciężkie i lekkie karabiny maszynowe APX Mle 1905 (Puteaux),St.Etienne Mle 1907,Hotchkiss portatiwe Mle 1908/03,Hotchkiss Mle 1914.
Amunicję 8mm Lebel"produkowano w kilku krajach,Stany Zjednoczone,W.Brytania,Włochy,Grecja,Austria,
Niemcy,Polska.Na amunicji 8mm Lebel"mogą wystąpić bardzo drobne różnice w zeleżności od producenta.
Pozdrowienia Thor.
Napisano
W ostatnim NPK piszą, że część chauchat-ów przerobiono na amunicję mauzerowską.
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli jest takie zapotrzebowanie, można rozważyć puszczenie w Odkrywcy" cyklu artukułu omawiających w krótkiej charakterystyce typy amunicji które można znaleźć podczas poszukiwań w terenie.
Tak wieć kieruje pytanie do was szanowni czytelnicy, czy istnieję taka potrzeba? Jeśli tak to co chcielibyście w pierwszym rzędzie poczytać.

Z poważaniem: Piotr Bochyński melon"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie