Skocz do zawartości

Dramat Wojenny �asieki"

acer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znowu coś ciekawego do obejrzenia na KinoPolska

Reżyser: Andrzej Jerzy Piotrowski

Scenariusz: Janusz Przymanowski

Muzyka: Jerzy Maksymiuk

Obsada: Damian Damięcki, Andrzej Wojaczek, Olgierd Łukaszewicz, Janusz Bylczyński

Gatunek: dramat wojenny

Rok: 1973

Czas trwania: 97 min.

Producent: PRYZMAT ZF
Lenino 1943. Trzej ochotnicy zgłaszają się do przecięcia zasieków na linii niemieckiej. Trzej młodzi żołnierze i trzy odmienne losy. Jeden dostał się do kościuszkowców z Armii Czerwonej, drugi uciekł z Wehrmachtu, trzeci zostawił armię Andersa. Razem muszą wykonać niebezpieczne zadanie. Nadspodziewanie prawdziwy film według scenariusza Janusza Przymanowskiego, przeleżał na półce 10 lat.

W programie: 20:12 czwartek, 23.03.2006,
09:42 piątek, 24.03.2006,
14:42 piątek, 31.03.2006,
02:38 piątek, 31.03.2006
Napisano
Jak wrażenia? Był FT 17 i TKS, a nawet coś podobnego do T-35.Najbardziej autentyczny ze wszystkiego był chyba Radomski Mauzer bo na pewno nie T-34/85,których tam wtedy nie było.W kwestii fabuły dodam ,iż nie dziwi mnie ,że film tyle leżakował" choć dziś może wydawać się to zabawne.
Pozdr.
Napisano
Porządny w miarę film batalistyczny ze złotej epoki kiedy to kręciło się masę filmów wojennych. FT, TKS jadący, Bofors w walce z czołgami - T-34 przerobione na Panzery.
Fabuła - no cóż, bezlitośnie rozprawili się ze wszystkim.

Sugestywna obraz klęski 1939 r, 17 września, nasi na Syberii, stosynki w LWP, Nic dziwnego że leżakował tyle....

Ten Maus z bagnetem wz. 24 w niemieckich rękach pod Lenino to też ciekawostka. Co to miało znaczyć ?

Ostatnia patetyczna scena jak wyprostowani żołnierze idą do przodu, przed nimi przesuwa się wał ogniowy. Dawno takiej sceny nie widziałem w naszych filmach.
Napisano
W kwestii Mauzera ,to przypomniał mi się fragment wspomnień J.Szemraja ,w których opisuje jak żołnierze DSK we Włoszech zdobyli na niemieckich pozycjach przedwojenny radomski kbk i flaszkę polskiej wódki/już raczej nie przedwojennej he he!/.Radomskie kb i kbk były oczywiście używane przez Niemców z powodów oczywistych.W filmie asieki" motyw tej broni ma wymiar symboliczny.Żołnierz polski zaczynał wojnę z taką bronią w ręku i poniósł klęskę.Teraz /w 1943/ dzierżąc ten karabin zaczyna swój marsz,w którym będzie wroga gromił i wyzwalał kraj. Scena ostatnia zaś jako żywo przypomina archiwalne zdjęcia propagandowe dot. bitwy pod Lenino.
Napisano
No chyba dokładnie tak.

Analogicznie ten polski sierżant - weteran 1939, wraca do kraju w oficerkach w których wyszedł z niego.
Ale nie kb a pistoletem maszynowym.
Napisano
Tak ,z sierżantem to podobny motyw.Co do kb to przypomnij sobie ,że po walce z Niemcami w okopie kapralowi zapiaszczył się pm ,chwycił wiec Mauzera i przy okazji odkrył ,że to produkt FB Radom z 1938.No i właśnie z tą bronią przecinał zasieki i poszedł dalej do ataku.Chyba ,że chodziło ci o sierżanta.Ten faktycznie miał pm tak jak kapral na początku/zresztą broń też nie zgodna z realiami/.Pozdr.
Napisano
Z tymi oficerkami myślałem o tym starym wiarusie sierżancie.
Podobnie jak kapral, też miał Sudajewa PPS-43. Kapral z Sudajewem na plecach i naszym Mauzerem z Perkunem wz 24 szedł potem do ataku.
Fakt, pod Lenino na archiwalnych zdjęciach nie widać PPS.
PPSZ-41 only z peemów. Ale sygnatura Mausa przepiękna.

Po prostu film wart był obejrzenia.
Napisano
Wart.Choćby dlatych smaczków".Dziś na tym samym kanale Skąpani w ogniu".Widziałem lata całe temu, więc trzeba odświeżyć bo pamiętam go jak przez mgłę.No i trochę oryginalnego sprzętu też się przewinie.Pozdr.
Napisano
Dziś o 2 w nocy był za to na Kino Polska bardzo fajny amach stanu" o przewrocie majowym. Świetna sprawa ... kupa WP dobrze zrobionego z tego okresu, sprzet :)
  • 2 weeks later...
Napisano
Właśnie przypadkiem trafiłem na asieki" nocą ... film bardzo fajny, trochę patetyczny ale mimo to ciekawy. Spore wrazenie robią sceny strzelającego Boforsa (nie wiem jak to zrobili - być może to sowiecka 45tka przerobiona na Boforsa wz.36), FT-17 i tankietka super. W ogóle film ma wiele smaczków - np. porucznik pytający wrześniowgo podchorążego (obecnie strzelec) jak się wydaje po polsku komendę wpierjod" ... widział to gdzieś ktoś w formacie cyfrowym ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie