acer Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Znowu coś ciekawego do obejrzenia na KinoPolskaReżyser: Andrzej Jerzy Piotrowski Scenariusz: Janusz Przymanowski Muzyka: Jerzy Maksymiuk Obsada: Damian Damięcki, Andrzej Wojaczek, Olgierd Łukaszewicz, Janusz Bylczyński Gatunek: dramat wojenny Rok: 1973 Czas trwania: 97 min. Producent: PRYZMAT ZF Lenino 1943. Trzej ochotnicy zgłaszają się do przecięcia zasieków na linii niemieckiej. Trzej młodzi żołnierze i trzy odmienne losy. Jeden dostał się do kościuszkowców z Armii Czerwonej, drugi uciekł z Wehrmachtu, trzeci zostawił armię Andersa. Razem muszą wykonać niebezpieczne zadanie. Nadspodziewanie prawdziwy film według scenariusza Janusza Przymanowskiego, przeleżał na półce 10 lat. W programie: 20:12 czwartek, 23.03.2006,09:42 piątek, 24.03.2006,14:42 piątek, 31.03.2006,02:38 piątek, 31.03.2006
XANTOS Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 No i znowu będę ubolewać nad tym że nie mam tego kanału... :(
Bor Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Jak wrażenia? Był FT 17 i TKS, a nawet coś podobnego do T-35.Najbardziej autentyczny ze wszystkiego był chyba Radomski Mauzer bo na pewno nie T-34/85,których tam wtedy nie było.W kwestii fabuły dodam ,iż nie dziwi mnie ,że film tyle leżakował" choć dziś może wydawać się to zabawne.Pozdr.
acer Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 Porządny w miarę film batalistyczny ze złotej epoki kiedy to kręciło się masę filmów wojennych. FT, TKS jadący, Bofors w walce z czołgami - T-34 przerobione na Panzery.Fabuła - no cóż, bezlitośnie rozprawili się ze wszystkim.Sugestywna obraz klęski 1939 r, 17 września, nasi na Syberii, stosynki w LWP, Nic dziwnego że leżakował tyle....Ten Maus z bagnetem wz. 24 w niemieckich rękach pod Lenino to też ciekawostka. Co to miało znaczyć ?Ostatnia patetyczna scena jak wyprostowani żołnierze idą do przodu, przed nimi przesuwa się wał ogniowy. Dawno takiej sceny nie widziałem w naszych filmach.
Bor Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 W kwestii Mauzera ,to przypomniał mi się fragment wspomnień J.Szemraja ,w których opisuje jak żołnierze DSK we Włoszech zdobyli na niemieckich pozycjach przedwojenny radomski kbk i flaszkę polskiej wódki/już raczej nie przedwojennej he he!/.Radomskie kb i kbk były oczywiście używane przez Niemców z powodów oczywistych.W filmie asieki" motyw tej broni ma wymiar symboliczny.Żołnierz polski zaczynał wojnę z taką bronią w ręku i poniósł klęskę.Teraz /w 1943/ dzierżąc ten karabin zaczyna swój marsz,w którym będzie wroga gromił i wyzwalał kraj. Scena ostatnia zaś jako żywo przypomina archiwalne zdjęcia propagandowe dot. bitwy pod Lenino.
acer Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 No chyba dokładnie tak. Analogicznie ten polski sierżant - weteran 1939, wraca do kraju w oficerkach w których wyszedł z niego.Ale nie kb a pistoletem maszynowym.
Bor Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Tak ,z sierżantem to podobny motyw.Co do kb to przypomnij sobie ,że po walce z Niemcami w okopie kapralowi zapiaszczył się pm ,chwycił wiec Mauzera i przy okazji odkrył ,że to produkt FB Radom z 1938.No i właśnie z tą bronią przecinał zasieki i poszedł dalej do ataku.Chyba ,że chodziło ci o sierżanta.Ten faktycznie miał pm tak jak kapral na początku/zresztą broń też nie zgodna z realiami/.Pozdr.
acer Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 Z tymi oficerkami myślałem o tym starym wiarusie sierżancie. Podobnie jak kapral, też miał Sudajewa PPS-43. Kapral z Sudajewem na plecach i naszym Mauzerem z Perkunem wz 24 szedł potem do ataku. Fakt, pod Lenino na archiwalnych zdjęciach nie widać PPS.PPSZ-41 only z peemów. Ale sygnatura Mausa przepiękna.Po prostu film wart był obejrzenia.
Bor Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Wart.Choćby dlatych smaczków".Dziś na tym samym kanale Skąpani w ogniu".Widziałem lata całe temu, więc trzeba odświeżyć bo pamiętam go jak przez mgłę.No i trochę oryginalnego sprzętu też się przewinie.Pozdr.
bolas Napisano 25 Marzec 2006 Napisano 25 Marzec 2006 Dziś o 2 w nocy był za to na Kino Polska bardzo fajny amach stanu" o przewrocie majowym. Świetna sprawa ... kupa WP dobrze zrobionego z tego okresu, sprzet :)
bolas Napisano 8 Kwiecień 2006 Napisano 8 Kwiecień 2006 Właśnie przypadkiem trafiłem na asieki" nocą ... film bardzo fajny, trochę patetyczny ale mimo to ciekawy. Spore wrazenie robią sceny strzelającego Boforsa (nie wiem jak to zrobili - być może to sowiecka 45tka przerobiona na Boforsa wz.36), FT-17 i tankietka super. W ogóle film ma wiele smaczków - np. porucznik pytający wrześniowgo podchorążego (obecnie strzelec) jak się wydaje po polsku komendę wpierjod" ... widział to gdzieś ktoś w formacie cyfrowym ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.