Skocz do zawartości

Pagony,Bluza armii Szwajcarskiej.

Rekomendowane odpowiedzi

Młody - Po pierwsze, musisz usunąc pagony (szwajcar ma takie, jak WP) i zszyć rękawy. Następnie, przerobić zapięcie z marynarkowego na zwykłe, do szyi. Jeśli robisz M-36 to na kołnierz dajesz sukno, jeśli nie, to trzeba przerobić kołnierz (Na M-36 od biedy możesz zostawić, ale jest ozstęp").
Dalej, haki i guziki, obszycie na WH. Niestety kolor będzie nieciekawy (chyba, że masz przedwojennego szwajcara, te mają lepszy kolor, ale przeróbki wyglądają zupełnie inaczej).

Pagony - niektórzy szyją samemu. Jak na 39 to o ile pamiętam (nie jestem ekspertem) powinny być ciemnozielone. Później chyba w kolorze munduru.

Tak łatwo niestety nie będzie.

Musisz zrobić dolne kieszenie, górne przeszyć (są pochyłe, pod kątem). Zrobić mankiety w rękawach. Na te przeróbki poterzeba materiału.
Dorobienie guzików pod szyją zdefasonuje bluzę, dlatego powinno się poprawić kołnierz.
Z tyłu poprawić rozporek, zrobić zaszewki w pasie, skrócić od dołu bluzę...

Łeee... Jeśli już chcesz coś przerabiać to lepiej szweda - przynajmniej kolor pasuje pod M43. Szwajcary wymagają tyle samo przeróbek, a fason jest do kitu (mocno zarysowane wcięcie w talii). No i kolor zupełnie nie ten. Co prawda można to to przefarbować, słyszałem nawet o jakimś cudotwórcy, który za drobną opłatą przemalowuje szwajcara na ponoć idealny feldgrau, ale fasonu to nie zmieni...

Witam

Ja mam pytanie o szweda, kumpel posiada mudury szwedzkie bodajze z 41. TYlko nie ma planow jak i co przerobic.
Posiada ktos owe plany, badz moze podratowac opisem ?
Ja siedze tylko w WP wiec za bardzo nie mam mu jak pomoc :)

pzdr

Szwed zupełnie nie nadaje się na przeróbkę M36. Kolor zupełnie nie ten. Jeśli przerabiać szweda to tylko na M43, szczególnie ze względu na łatwość przeróbki (znacznie uproszczony krój).

Witam.
Ale wbrew negatywnym i słusznym moim zdaniem opiniom o szwajcarach, na ebayu przerobione i obszyte szwajcary sprzedają się za niezłą kasę. I głównymi nabywcami są szkopy.
Pozdrawiam
Kopi

Również uważam, że szwajcary nie bardzo nadają się do rekonstruowania czegokolwiek poza armią szwajcarską ;) Ale nie chciałem tego pisać, bo dyskusja znów zamieniła by się w kolejny pojedynek iednych" i ogatych". Widzę jednak, że i tak do tego zmierza...
Proszę Was zatem, pomóżmy kolegom, którzy chcą zapewne zacząć przygodę z rekonstrukcją nie pakując w to wielkiej kasy, bo większość z nas również tak właśnie zaczynała. Zatem choć ten jeden raz pomińmy temat przeróbki vs. repliki", ok? :)

Ja ci niestety niczego nie mogę pogratulować umiejący czytać ze zrozumieniem Horście.
Zamiast złośliwostek powiedz młodym rekonstruktorom od czego najlepiej na starcie zacząć za w miarę pieniądze.
Albo od razu powiedz że tylko Franek, Heros, Sturm i co tam jeszcze z waszej historycznej branży mundurowej.

Witam

Już po raz kolejny ktoś pisze że szwajcary mają podobny kolor do bluz żandarmerii, ale nic więcej na ten temat.
Mam pytanie czy bluzy żandarmerri miały krój taki sam jak bluzy np. M36 M40 itd. i tylko kolor i obszycia inne czy były to zupełnie inne bluzy?
Bardzo proszę o zdj., linki, i inne materiały dot. umundurowania żandarmerii.

Pzdr

http://www.germanmilitaria.com/ warto tu zajrzeć, jes tam troche róznych mundurów, i kolorystycznie też jest mały rozrzut więc można coś pocudować jeśli chiodzi o dobór kolorów.

Co do szwajcara to można go przefarbować i wychodzi całkiem przyzwoicie ( odrazu mówie że niejest to to samo co orginalny kolor ale juz o wiele bliższy orginałom - to tak by mnie tu nie zlinczowano;-)).

Kolego Accer jeszce zapomniałes dodać militaria 1944 ;-).

Przeróbka szwajcara przerobionego i przefarbowanego jest niegłupia , jeśli zaczynamy dopiero zabawę w rekonstrukcję i nie stać nas na szaleństwa. Po kilku imprezach jak się komus zabawa " spodoba to wymieni sobie tego niesczęsnego szwajcara na dobrej jakości kopie.
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie